Позасудова страта підлітків окупантами відбулася у Бердянську – Лубінець

12:34, 27.06.2023
Позасудова страта підлітків окупантами відбулася у Бердянську – Лубінець

Дмитро Лубінець: "Маємо офіційні дані про 365 незаконних усиновлень українських дітей у рф".

Дмитро Лубінець, уповноважений ВР з прав людини розповів, що в Бердянську відбулася позасудова страта Росією двох українських підлітків - Тиграна Оганнісяна і Микити Ханганова. Лубінець звертався до Червоного Хреста, коли РФ проти них відкрила справу і вони були ще живі.

 

Як інформує УМ, про це 27 червня він розповів під час телемарафону.

 

Лубінець повідомив більше подробиць щодо підлітків, оскільки в ЗМІ були різні дані щодо їх смерті - одні говорили, що хлопці загинули під час перестрілки, а інші - що росіяни вбили їх ще раніше в СІЗО.

 

"На даний час єдине, що нам відомо – хлопці загинули. За моїми даними, це була страта і можливо після цього було якесь інсценування, щоб виправдити дії російських військовослужбовців", - додав він.

 

Лубінець розповів, що після отримання інформації від слідчого комітету РФ про підозри підліткам в їх нібито намаганні провести диверсію на залізничній колії, одразу ж були звернення "по різних каналах до Росії, щоб, по-перше, нам надали всю інформацію про них, а, по-друге, щоб українських дітей повернули додому в Україну". Також було термінове звернення до МКЧХ, проте там заявили, що не мають доступу до т.о. Бердянська, тож не можуть виконати свій мандат.

 

"Тіла не віддали рідним загиблих хлопців. Я зі свого боку звертався по каналу комунікацій до Москалькової (Тетяна Москалькова - Уповноважена з прав людини у РФ. - Ред.) офіційно, щоб тіла хлопців повернули родичам в Україну", - розповів Лубінець.

 

Також Дмитро Лубінець розповів, що офіс Омбудсмена має офіційні дані щодо 365 незаконних всиновлень українських дітей у рф. Проте реальні цифри - не відомі.

 

"Можу про це публічно сказати - я не знаю точно, яку кількість українських дітей всиновили російські сім’ї. Але можу сказати, що станом на сьогодні у нас офіційно зафіксовано 365 незаконних всиновлень українських дітей. Це там, де ми знайшли офіційне підтвердження – через ЗМІ, наші канали комунікації. Але… їх тисячі", - підкреслив Лубінець.

 

Він додав, що ці діти перебувають як на окупованих територіях, так і в росії.

 

"Ми робимо все, щоб отримати інформацію. І російська сторона постійно робить так, щоб просто обрубати ці канали й щоб ми взагалі нічого не могли отримувати. Та сторона взагалі не дає нам жодної інформації. Але ми продовжуємо це робити", - сказав омбудсмен.

 

Як повідомляла УМ, Орландо Блум та Андрій Єрмак обговорили посилення захисту прав українських дітей.