Політв’язнів з Криму відправляють далекі регіони рф – Чубаров

10:05, 27.06.2023
Політв’язнів з Криму відправляють далекі регіони рф – Чубаров

Рефат Чубаров заявив, що дуже важко тримати зв’язок із засудженими в Криму політв’язнями, яких відправляють у далекі регіони рф і з ними складно.

Після вироків до великих термінів кримських татар відправляють як політв’язнів з окупованого Криму на територію рф, і з ними складно контактувати.

 

 

Як інформує УМ, про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

 

Він зазначив, що після 2014 року весь світ побачив неприйняття російської окупації кримськотатарським народом.

 

Родичі та соратники політв’язнів у Криму намагаються тримати в полі уваги долю кожного, хто опинився в катівнях російських в’язниць.

 

“Тут треба зауважити, що після того, коли проходить уся ця процедура судилища, і людина остаточно засуджується, як правило, до дуже великого терміну позбавлення волі, жодного громадянина України, жодного політв’язня, засудженого у Криму, не залишають відбувати незаслужену кару на території Криму або прилеглих до Криму областях Російської Федерації.

 

 Наших співвітчизників, політв’язнів, їх відправляють у дуже далекі регіони Росії, з ними тому дуже важко буває мати взаємодію й весь час мати інформацію про їхнє становище”, — сказав Чубаров.

 

За його словами, до повномасштабного вторгнення РФ в Україну адвокати, українські консули ще мали змогу інколи провідувати політв’язнів, а зараз ситуація набагато погіршилася.

 

“Я можу тільки на прикладі Нарімана Джелялова пояснити, що відбувається в СІЗО на території Криму стосовно кримських політв’язнів. Наріман — перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, й нещодавно був вирок — 17 років позбавлення волі нібито за підготовку диверсії. Ось для нього встановлено такий режим, коли з 24-х годин він має 16 годин перебувати на ногах, він не має права сідати в камері. Встановлено такий режим, й ніхто не може пояснити, у чому сенс цього режиму.

 

Головне, щоб спробувати зламати людину. 20 або 16 годин із 24-х Наріман перебуває навстоячки в камері, і там є ще другий ув’язнений у цій камері. І щодо них такі режими. Тобто максимальні репресії, максимальне залякування”, — сказав Чубаров.

 

Як повідомляла УМ, Крим має стати національно-територіальною автономією корінних народів – Чубаров.