Вивезення українських полонених з рф: Угорщина спростувала свою причетність

11:54, 20.06.2023
Вивезення українських полонених з рф: Угорщина спростувала свою причетність

Міністр закордонних справ Петер Сіярто переконує, що офіційний Будапешт не причетний до "справи українських полонених".

До вивезення з росії 11 українських військовополонених, які зараз перебувають на території Угорщини, офіційний Будапешт непричетний.

 

Як інформує УМ, про це 20 червня заявив угорський міністр закордонних справ Петер Сіярто під час виступу в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ).

 

«Щодо 11 військовополонених, то я гадаю, хороша новина в тому, що вони вільні», — сказав він, відповідаючи на запитання члена української делегації Юрія Камельчука. При цьому Сіярто додав, що передача українських полонених угорській стороні відбулася внаслідок «дискусій між церквою та релігійними організаціями».

 

«Держава Угорщина абсолютно не долучена», — заявив міністр.

 

Він переконує, що українці «вільні у своєму пересуванні в Угорщині і можуть робити те, що хочуть».

 

«І якщо вони захочуть вийти на звʼязок з українською владою, то вони вільні це зробити, я можу вам це гарантувати», — сказав міністр.

 

У Брюсселі вважають, що офіційний Будапешт повинен пояснити свою участь у цьому процесі, а також повну відсутність комунікації з цього приводу з українським урядом.

 

«Щодо Угорщини, то її влада має пояснити деталі та свою участь у звільненні українських громадян, які утримуються росією як військовополонені, а також комунікацію Угорщини з цього питання з українською владою», — сказав у коментарі виданню Delfi речник Європейської комісії з питань зовнішньої політики Петер Стано.

 

У міністерстві закордонних справ України кажуть, що дипломатам досі не вдалося встановити прямий контакт із українськими військовополоненими, а повідомлення угорської влади про нібито їхній вільний статус не відповідають дійсності.

 

Нагадаємо, що 8 червня Російська православна церква заявила, що передала Угорщині українських військовополонених родом із Закарпаття, які брали участь у бойових діях.

 

Українська сторона про це не знала і ніяк не була залучена до процесу. Питанням військовополонених займається винятково Координаційний штаб, з яким ані РПЦ, ані Угорщина не звʼязувалися.

 

Як повідомляла УМ, влада Угорщини утримує військовополонених ЗСУ в повній ізоляції.