ЗСУ виявилися не готовими до боротьби з російськими мінними полями – генерал Скжипчак

16:27, 18.06.2023
ЗСУ виявилися не готовими до боротьби з російськими мінними полями – генерал Скжипчак

Мінні поля - є великою небезпекою як для піхоти, так і для техніки.

Генерал Вальдемар Скжипчак (колишній командувач сухопутних військ Польщі) вважає, що через недостатню підготовку українських солдатів до подолання мінних полів наступ просувається повільно, а українці зазнають значних втрат.

 

Як інформує УМ, про це пише Rzeczpospolita.

 

Скжипчак зазначив, що на запорізькому напрямку продовжується "мінна війна". ЗСУ відправляють спеціально обладнану бронетехніку вперед, щоб вона розкидала міни і дозволила танкам і іншим бронемашинам просуватися. Однак без прикриття така техніка стає легкою мішенню для російських солдатів, озброєних протитанковими засобами.

 

Скжипчак переконаний, що ефективніше було б розміновувати місцевість вибуховими методами, тобто за допомогою так званих подовжених вибухових зарядів, які змушують міни детонували й прокладають безпечний маршрут. Польський генерал переконаний, що через неправильний підхід до ворожих мінних полів українська армія зазнає втрат. Він вказав на статтю Forbes, в якій було сказано, що Україна вже втратила половину з шести спеціалізованих фінських штурмових танків Leopard 2R.

 

Ще однією проблемою для України в її контрнаступі, за словами польського генерала, стала відсутність переваги в повітрі, що дає можливість російській авіації атакувати колони української техніки. Скжипчак також вважає, що українські сили ще не досягли основних ліній російської оборони, наступ просувається повільно, всупереч очікуванням Заходу, а "найважче ще попереду".

 

Він також зазначив, що втрати в українській техніці провокують ще одну проблему. Хоч екіпаж може евакуюватися з підірваного на міні Leopard, деякі солдати будуть поранені, а інші можуть залишитися з психологічними травмами

 

"Ці солдати не будуть одразу стрибати в новий танк, щоб повернутися на фронт", - вважає польський генерал.

 

Він також допускає, що бій у Запорізькій області може бути лише "підготовкою, обманним напрямком перед головним ударом".

 

Як повідомляла УМ, Схвалено План заходів із розмінування сільгоспземель для проведення посівної.