Наслідки теракту на Каховській ГЕС: «маніпуляції» з водою не позбавляють її хімічного забруднення - МОЗ

11:19, 15.06.2023
Наслідки теракту на Каховській ГЕС: «маніпуляції» з водою не позбавляють її хімічного забруднення - МОЗ

Вода в криницях та каптажах на територіях, затоплених внаслідок теракту росіян на Каховській ГЕС, є небезпечною! (Фото: Телеграм МОЗ України)

Кип’ятіння води і знезараження спеціальними засобами, наголошують у Міністерстві охорони здоров'я, не позбавляє її хімічного забруднення.

 

Як інформує УМ, про це 15 червня  МОЗ повідомляє у Телеграмі.

 

У МОЗ підкреслюють, що вода в криницях та каптажах на територіях, затоплених внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС, є небезпечною.

 

Медики закликають відмовитися від вживання води з криниць та каптажів; використовувати для приготування їжі, господарських та гігієнічних потреб тільки безпечну воду. Безпечною може бути бутильована або привозна питна вода, або та, що очищена спеціальними засобами.

 

Крім того, слід використовувати воду, яка постачається через централізовану систему водопостачання, адже вона підлягає постійному моніторингу якості.

 

"Пам’ятайте, кип’ятіння води і знезараження її спеціальними засобами (таблетками для очищення) не позбавляє її від хімічного забруднення", - зазначають у МОЗ.

 

Медики радять у випадку появи ознак інфекційних захворювань чи отруєння терміново звернутися до лікаря.

 

Крім того, МОЗ закликає не купувати рибу, оскільки є ризик придбати ту, яка померла внаслідок техногенної катастрофи на Каховському водосховищі.

 

Як повідомляла УМ, Прорив дамби в Україні створить величезні проблеми для продовольчої безпеки – ООН.