Педагоги-колаборанти: дев'ятьом викладачам Донеччини повідомлено про підозру

13:58, 13.06.2023
Педагоги-колаборанти: дев'ятьом викладачам Донеччини повідомлено про підозру

Колаборантки педагоги з Донеччини (ФІото: Телеграм Донецька обласна прокуратура)

Дев'ять колишніх педагогів з Донеччини – заочно підозрюються. Наразі вони працюють на окупантів та «накачують» школярів російськими наративами.

 

Як інформує УМ, про це 13 червня повідомили у Донецькій обласній прокуратурі у Телеграм.

 

«За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури дев’яти громадянкам України заочно повідомлено про підозру в колабораційній діяльності (ч. 3 ст. 111-1 КК України). Після початку відкритої агресії з боку рф у 2022 році та чергових спроб відібрати в України її суверенітет та території, дев’ятеро педагогів з Донеччини погодилися працювати в навчальних закладах «днр», — йдеться у повідомленні.

 

Зазначається, що вісім викладачок зайняли «посади»:

 

ректора «Донецької академії управління та державної служби за голови «ДНР»;

 

директорів Кальчицької школи «адміністрації Володарського району», Старогнатівської та Гранітненьської шкіл «адміністрації Тельманівського району», «Лиманського професійно-технічного училища»;

 

заступників директорів середніх шкіл №38 та №50 Маріуполя.

 

Також правоохоронці розповіли, що ще одна маріупольська екс-викладачка у лютому 2023 року з ентузіазмом знімала зі студентами короткометражні фільми та брала участь у «президентській платформі «росія — країна можливостей», вона вихваляла рф, її історичну роль та заперечувала існування культури , чим спонукала дітей до знецінення та ненависті до рідної країни.

 

Щодо дев'ятої вчительки у порядку спеціального досудового розслідування вже направлено до суду обвинувальний акт. Жінка зараз так звана заступниця директора середньої школи №4 у Маріуполі.

 

«Вона без жодного докору совісті переписує навчальні плани та вчить маленьких українців «новій історії Приазов’я й новоросії». Звісно ж, ці «афоризми» знайшли своє місце в сюжеті пропагандистів», — додали прокурори.

 

Як повідомляла УМ, вчителі-колаборанти масово звільняються зі шкіл окупованого Мелітополя.