«Маріанська западина» - 2: Китай копає багатокілометрову свердловину аби вивчити будову Землі

11:42, 09.06.2023
«Маріанська западина» - 2: Китай копає багатокілометрову свердловину аби вивчити будову Землі

Зараз ведуться роботи в Таримському басейні. (Фото: Інформаційне агентство Сіньхуа)

Про початок створення свердловини завглибшки 11 100 метрів у пустелі Такла-Макан на північному заході країни повідомляють китайські медіа.

 

Її глибину можна порівняти із понад 33 Ейфелевими вежами, поставленими одна на одну.

 

Як інформує УМ, про це повідомило наукове видання Science Alert.

 

Китайські геологи сподіваються, що свердловина дозволить багато краще зрозуміти будову Землі, а також допоможе в пошуках запасів нафти і газу.

 

Свердловина має пронизати 10 континентальних пластів. Земна кора сягає глибини в середньому близько 30 кілометрів, тому мантії досягти не вдасться.

 

Очікують, що роботи триватимуть ще понад рік — до них залучать близько двох тисяч тонн обладнання та інструментів, включаючи бурові долота та бурильні труби.

 

Обладнання, яке використовують для створення свердловини, повинно витримувати температуру до 200 градусів за Цельсієм і атмосферний тиск, приблизно в 1 300 разів вищий, ніж на поверхні.

 

Найглибшою з існуючих скважин є Кольська у росії — вона сягає 12 262 метрів вглиб. Нині вона занедбана. А свердловина BD-04A на нафтовому родовищі Аль-Шахін у Катарі має глибину 12 290 метрів.

 

Раніше міжнародна група дослідників виявила, що внутрішнє ядро Землі могло нещодавно зупинитися та змінити напрямок обертання. За словами сейсмолога Сяодуна Сонга з Пекинського університету, це явище впливає на магнітне поле та обертання Землі, а також на процеси на поверхні планети й клімат.

 

Також науковці виявили, що внутрішнє ядро Землі може складатися з двох окремих шарів. А навколо ядра Землі знайшли новий твердий шар. Це може бути дно стародавнього океану.

 

Як інформує УМ, Невтішні прогнози: до 2100 року півпланети увійде в нові кліматичні зони.