Руйнування української дамби може «назавжди» змінити екосистеми - світові ЗМІ

09:59, 08.06.2023
Руйнування української дамби може «назавжди» змінити екосистеми - світові ЗМІ

Руйнування Каховської ГЕС може змінити екологічний баланс назавжди. (Фото: WP)

Варварські дії російських військових, які підірвали Каховську ГЕС, можуть в недалекому майбутньому назавжди змінити екологію України.

 

Як інформує УМ, про це пишуть провідні світові медіа, зокрема The Washington Post.

 

Так, The Washington Post намагається проаналізувати екологічні наслідки підриву росіянами Каховської ГЕС. І хоча всі ці дані й прогнози є попередніми, опитані виданням експерти змальовують похмуру картину. Частину наслідків ― мор риби у змілілому водосховищі ― можна спостерігати вже сьогодні. Менш очевидне те, що в намулі з дна Каховського водосховища десятиліттями зберігалися різні токсини і навіть потенційно радіоактивні частки з часів аварії на ЧАЕС. Тепер є чималі шанси, що вони забруднять воду й території нижче за течією. Також паводок забруднить південь Херсонщини хімікатами з полів та промислових підприємств, які зараз затопило водою. Якою буде ця суміш і як вона відобразиться на здоровʼї людей і тварин, зараз годі прогнозувати.

 

Іншим наслідком є те, що для значної кількості населення зникне можливість отримувати питну воду звичним шляхом ― із водозаборів Дніпра. Це можна компенсувати викачуванням підземних вод, але досить швидко ці джерела спорожніють, кажуть опитані WP екологи ― зокрема, з української громадської організації «Екодія». Принаймні, забракне води для поливу полів.

 

Окрема проблема ― міни, яких чимало і з тимчасово окупованого боку Дніпровського узбережжя, і з вільного. Швидше за все, українські та російські військові мали карти встановлених мін. Тепер ці карти нерелевантні, й розміновувати території буде значно складніше.

 

Зменшення кількості води у Каховському водосховищі знищить багато місць нересту риб ― хоча їх може побільшати в нижній течії Дніпра. Також під загрозою знищення екосистеми Олешківських пісків і Кінбурнської коси.

 

Кілька років тому в Бразилії стався прорив дамби схожих масштабів, пише видання, маючи на увазі, швидше за все, інцидент на дамбі Брумадіньо в січні 2019 року. Наслідки того інциденту не ліквідовано досі, хоча на тих територіях і не було війни.

 

POLITICO відзначило, як українці кепкують з ООН, яка в день підриву росіянами дамби Каховської ГЕС опублікувала твіт про День російської мови. Видання наводить приклади різких реакцій українських публічних осіб і просто користувачів інтернету, через що допис ООН отримав значно більше негативних реакцій, ніж позитивних. Так, видання цитує твіт спікера МЗС України Олега Ніколенка: «ООН твітить про культурне розмаїття, ігноруючи найбільшу в Європі катастрофу за останні десятиліття, спричинену тільки росією. Чому такі мовчазні?» Не маючи остаточних доказів, що підрив вчинила росія, POLITICO все ж зазначає, що росіянам підрив ГЕС приніс набагато більше позитивів у воєнному плані, ніж українцям, тож вони мали серйозніші мотиви здійснити цей теракт.

 

Як повідомляла УМ, Дрейфують Дніпром: стрімка течія піднімає з ґрунту міни та нерозірвані боєприпаси.