Словенія перемогла Білорусь на виборах до Радбезу ООН

10:40, 07.06.2023
Словенія перемогла Білорусь на виборах до Радбезу ООН

Словенія офіційно стала непостійним членом Ради Безпеки ООН впродовж 2024-2025 років.

У Генеральній Асамблеї Організації Об’єднаних Націй відбулися вибори нових членів до складу Ради Безпеки: Словенія обійшла Білорусь і буде непостійним членом впродовж 2024-2025 років.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Reuters.

 

Білорусь та Словенія претендували на місце в Радбезі від східноєвропейської групи країн. Словенія набрала 153 голоси, Білорусь - лише 38.

 

Місця в Радбезі ООН отримали Алжир, Гаяна, Сьєрра-Леоне, Словенія та Південна Корея. Вони перебуватимуть в цьому органі протягом двох років.

 

Рада Безпеки є єдиним органом ООН, який може приймати юридично обов’язкові рішення, такі як запровадження санкцій і дозвіл на застосування сили. Вона має п'ять постійних членів з правом вето: Великобританію, Китай, Францію, Росію та Сполучені Штати.

 

Для забезпечення географічного представництва місця розподіляються між регіональними групами. Якщо кандидати не мають конкурентів у своїй групі, їм все одно потрібно заручитися підтримкою більше ніж двох третин Генеральної Асамблеї.

 

Як повідомляла УМ, у квітні  Росія отримала поразку на виборах до трьох органів Організації Об’єднаних Націй, що саідчить про те, що опір її вторгненню в Україну понад рік тому залишається сильним.