Екогеноцид московських варварів: підірвано Каховську ГЕС

09:39, 06.06.2023
Екогеноцид московських варварів: підірвано Каховську ГЕС

Окупанти підірвали Каховську ГЕС - почалася евакуація.

Російськими окупаційними військами вранці 6 червня здійснено підрив Каховської ГЕС, згодом ОВА підвердила цю інформацію.

 

Як інформує УМ, про це 6 червня повідомили ОК "Південь" у Фейсбуці та голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

 

«Наразі уточнюється масштаб руйнування, швидкість і обсяги води, ймовірні райони підтоплення.

 

Всі служби працюють. Ситуація відстежується», - сказано в повідомлені.

 

А о 06:45 год Прокудін записав відео, в якому підтвердив підрив Каховської ГЕС. Він зазначив, що почалася евакуація місцевого населення з небезпечних районів.

 

Прокудін також зауважив, що критичного рівня вода досягне через 5 годин.

 

А о 06:58 в Херсонській ОВА повідомили, що підрозділи Національної поліції та ДСНС Херсонської області підняті по тривозі для оповіщення та евакуації цивільного населення із потенційних зон затоплення на правобережній частині річки Дніпро, а саме: села Миколаївка, Ольгівка, Льово, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Понятівка, Придніпровське, Садове, та частково місто Херсон - острів Корабел.

 

За інформацією місцевого жителя Каховки, який виїхав на підконтрольну Україні територію, був лише один вибух, а далі Каховська ГЕС "посипалася як картковий дім".

 

За його словами, затоплення великі, у Корсунці вода вже в центрі, а "прибережні райони змиває".

 

У свою чергу пресслужба ПрАТ «Укргідроенерго» повідомила , що внаслідок підриву машинної зали зсередини станцію повністю зруйновано і вона відновленню не підлягає.

 

«Вночі 6 червня російськими окупаційними військами здійснено підрив Каховської ГЕС. Внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано. Станція відновленню не підлягає. Станом на 9:00 6 червня рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, розпочалась евакуація населення з потенційних районів затоплення», - йдеться в повідомленні.

 

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав підрив Каховської ГЕС російськими загарбниками жахливим воєнним злочином. Р"осія зруйнувала Каховську греблю, спричинивши, ймовірно, найбільшу техногенну катастрофу в Європі за останні десятиліття і поставивши під загрозу життя тисяч цивільних осіб. Це жахливий воєнний злочин. Єдиний спосіб зупинити Росію, найбільшого терориста XXI століття, - це вигнати її з України", - наголосив очільник МЗС. 

 

Як повідомляла УМ, Україна закликає міжнародних партнерів примусити росію закрити шлюзи Каховської ГЕС.