ПриватБанк має достатньо доказів щодо Коломойського і Боголюбова – ізраїльський суд

12:00, 02.06.2023
ПриватБанк має достатньо доказів щодо Коломойського і Боголюбова – ізраїльський суд

Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов не залишають спроб вийти переможцями у протистоянні з державою та своїм колишнім банком. Історія продовжується вже сьомий рік.

Незважаючи на відмову в юрисдикції ізраїльський суд підтвердив, що ПриватБанк має достатню для судового розгляду справу щодо шахрайських дій на суму 600 млн доларів проти Коломойського та Боголюбова.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє пресслужба ПриватБанку.

 

У рішенні, винесеному 28 травня 2023 року, Окружний суд Тель-Авіва визнав, що ПриватБанк має "достатню для судового розгляду справу" проти Коломойського та Боголюбова, заявили в банку.

 

"Суд постановив, що для цілей оцінки наявності юрисдикції для розгляду справи, ПриватБанк належним чином довів, що під час знаходження у власності Коломойського та Боголюбова кошти з нього були виведені до Ізраїлю за допомогою низки складних та ретельно продуманих переказів.

 

Суд розкритикував Коломойського та Боголюбова за ненадання будь-яких фактичних даних у відповідь на заяви проти них та неявку на перехресний допит, що на думку ПриватБанку, свідчить про безпосереднє залучення до скоєння шахрайських дій", - йдеться у повідомленні.

 

Також суд відмовив у задоволенні заяви ексвласників щодо їхнього переслідування з боку українського уряду, що, на думку суду, послаблює їхні аргументи на користь того, щоб спір розглядався в Україні, додав ПриватБанк.

 

У банку нагадали, що 18 грудня 2019 року подали позов в Ізраїлі щодо шахрайських дій, серед інших, проти колишніх власників банку, олігархів-мільярдерів, Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.

 

Банк заявив, що відповідачі реалізували незаконну схему привласнення коштів у розмірі щонайменше 600 млн дол США, що були незаконно виведені з ПриватБанку у період з 2007 по 2011 роки та розміщені на банківському рахунку одного з найбільших банків Ізраїлю - Ізраїльського Банку Дисконт [Israel Discount Bank] ("ІБД").

 

"У своєму недавньому рішенні суд постановив, що позов піднімає серйозні питання для широкого публічного розгляду через залучення до справи ІБД.

 

У зв'язку з цим суд встановив, що оскільки ІБД має намір використовувати ізраїльське процесуальне право для виклику колишніх власників у справі з метою визначення позовних вимог ПриватБанку до ІБД, не може бути сумнівів у тому, що Коломойський та Боголюбов будуть зобов'язані захищати свою позицію щодо позову ПриватБанку в Ізраїлі", - додали в банку.

 

При цьому суд постановив, що Ізраїль не є належною юрисдикцією для розгляду позову. ПриватБанк додав, що має право подати апеляцію на це рішення.

 

Як повідомляла УМ, в Дніпрі відсудили аеропорт в Ігоря Коломойського.