Космічний турист і астронавтка із Саудівської Аравії: SpaceX запустила в космос місію Ax-2, фото

11:39, 31.05.2023
Космічний турист і астронавтка із Саудівської Аравії: SpaceX запустила в космос місію Ax-2, фото

SpaceX запустила в космос місію Ax-2. Вперше серед астронавтів є жінка із Саудівської Аравії та космічний турист. (Фото: Твіттер SpaceX)

У космос ракета компанії SpaceX Falcon 9 запустила приватну місію Ax-2. На борту екіпаж з чотирьох людей, серед яких перша жінка-астронавтка із Саудівської Аравії.

 

Як інформує УМ, про це пише SpaceX у Твіттері.

 

Космічний корабель Freedom  відокремився від верхнього блоку Falcon 9 за 12 хвилин після старту, як і планувалося.

 

Він уже наздогнав Міжнародну космічну станцію (МКС). Тепер астронавти долучаться до сімох своїх колег, що працюють на МКС, і проведуть деякі дослідження, наприклад, ДНК, раку та навіть хмар, які спричиняють дощ.

 

Астронавтка Райяна Барнаві стане першою жінкою із Саудівської Аравії, яка побуває в космосі. Також на борту перебуває платний клієнт — американський бізнесмен Джон Шоффнер.

 

 

Раніше повідомлялося, що астронавти приватної місії Axiom Space Ax-2 вперше вирощуватимуть стовбурові клітини на Міжнародній космічній станції, щоб перевірити, як обмежена гравітація впливає на розвиток клітин серця та мозку.

 

Ax-2 стане другою місією Axiom Space на МКС. Першу місію під назвою Ax-1 запустили на борту SpaceX Falcon у квітні 2022 року. Тоді четверо приватних астронавтів відправилися до орбітальної лабораторії на понад два тижні. Це була перша повністю приватна місія астронавтів на Міжнародну космічну станцію.

 

Як повідомляла УМ, Крістін Хаммок Кох стане першою жінкою-астронавткою на Місяці.