Лі Хуей та Лавров говорили про Україну в Москві

16:19, 27.05.2023
Лі Хуей та Лавров говорили про Україну в Москві

Лавров та Хуей добре знайомі ще з часів, коли нинішній спецпредставник був послом КНР у рф. (mfa.gov.cn)

Спеціальний представник уряду Китаю з питань Євразії Лі Хуей зустрівся з міністром закордонних справ Сергієм Лавровим та його заступниками Андрієм Руденком і Михайлом Галузіним у Москві.

 

Ця зустріч в російській столиці стала останньою в рамках місії пана Лі, яка передбачала зустрічі в низці європейських столиць. Після цього спецпредставник повернеться до Пекіна.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє МЗС КНР в суботу.

 

Зазначається, що пан Хуей «обмінявся думками щодо політичного врегулювання української кризи» (так у Китаї називають загарбницьку війну росії проти України – Ред.) з російськими дипломатами.

 

Під час переговорів Лі зазначив, що в питанні «української кризи» Китай завжди дотримувався цілей і принципів Статуту ООН, об’єктивної та справедливої ​​позиціїізавждитвердостоявнабоцімирутадіалогу.

 

«На основі документа «Позиція Китаю щодо політичного врегулювання української кризи» (так званий мирний план КНР з 12 пунктів – Ред.) Китай готовий посилити обміни та діалог з усіма сторонами, включаючи Росію, і докласти зусиль для політичного врегулювання української кризи», - заявив китайський дипломат.

 

При цьому, Лавров подякував Китаю за сприяння мирному врегулюванню «кризи в Україні» й заявив, що московія «й надалі дотримуватиметься напрямку її політичного врегулювання та продовжить зміцнювати комунікацію і координацію з Китаєм».

 

 

З повідомлень російських пропагандистів про візит спецпосланця Пекіна випливає, що чиновники мзс рф на переговорах із Лі виклали російське бачення реальності, в якому Москва відстоює політико-дипломатичне вирішення конфлікту, а українська сторона та її «західні куратори» створюють серйозні перешкоди для відновлення мирних переговорів.

 

Як повідомляла «УМ», поїздкою до Москви спецпредставник уряду Китаю Лі Хуей завершив свою десятиденну місію, під час якої він відвідав Київ, Варшаву, Париж, Берлін та зустрівся в Брюсселі з представниками Євросоюзу й представив бачення Пекіном шляхів якнайшвидшого припинення війни в Україні.

 

Водночас в усіх європейських столицях китайський дипломат отримав рішучу відповідь, що будь-які переговори можливі лише після повного виведення російських військ з території України та відновлення міжнародно визнаних кордонів України станом на 1991 рік. Адже Хуей пропонував лідерам ЄС визнати російськими окуповані території України. 

 

Тоді як заступник міністра закордонних справ рф Михайло Галузін заявив, що мир настане, коли ЗСУ припинять бойові дії, а офіційний Київ визнає вигадані Московією «територіальні реалії» та не визволятиме окуповані території.