Контратаки ЗСУ ускладнили росіянам заміну «вагнерівців» у Бахмуті — ISW

06:19, 27.05.2023
Контратаки ЗСУ ускладнили росіянам заміну «вагнерівців» у Бахмуті — ISW

На околицях Бахмута точаться запеклі бої, ЗСУ вдалося відтіснити ворога із своїх позицій на кілька км

Подальші успішні контрнаступи українських військових на Донеччині моблизу Бахмута ускладнять росіянам провести операцію з передачі у місті позицій «вагнерівців» регулярним військам.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни.

 

Російські воєнкори, йдеться у звіті, стверджують, що українські сили провели успішні контратаки в районі Оріхово-Василівки (11 км на північний захід від Бахмута) та Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута).


Зазначається, що один з російських воєнкорів стверджує, що українські контратаки в районі Оріхово-Василівки змусили підрозділи ПВК "Ветеран" відступити на відстань до кілометра від позицій, які вони раніше займали в цьому районі.

 

Також воєнкори заявляють, що українські сили захопили висотні позиції вздовж траси Е40 (Бахмут – Слов'янськ) поблизу Оріхово-Василівки, та що в цьому районі тривають бої.

 

Крім того, вони стверджують, що українські військові просунулися в напрямку Кліщіївки і перетнули канал Сіверський Донець, ймовірно, маючи намір оточити населений пункт і змусити російські війська відступити у східному напрямку. Водночас, відзначається у звіті, геолокаційні кадри, опубліковані 24 і 25 травня, вказують на те, що російські сили, ймовірно, відновили обмежені позиції на захід від Кліщіївки.

 

За попередньою оцінкою ISW, російським військам може бути складно провести заміну сил "Вагнера" в Бахмуті, зокрема, через успішні обмежені та локалізовані українські контратаки.

 

«Зниження темпів російських наступальних операцій в районі Бахмута і повідомлення про проведення операції з надання допомоги на місці, ймовірно, надалі нададуть українським силам в цьому районі ініціативу для початку нової фази операцій навколо міста, якщо вони того побажають», – зазначають аналітики.

 

Ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин завив, що 25 травня почав виводити найманців із українського Бахмута і передає позиції регулярній російській армії. Процес, за його словами, буде тривати до 1 червня. 

 

Заступник міністра оборони Ганна Маляр заявила, що у передмісті Бахмута ворог замінив підрозділи "Вагнера" на армійські регулярні загони. 
 


Як повідомляла УМ, ватажок  російської ПВК «Вагнер» Євген Пригожин та голова Чеченської республіки РФ Рамзан Кадиров хочуть представити російські війська як неефективні та звинуватити Міноборони РФ у неспроможності взяття Бахмута.