«Рамштайн-12»: коаліція обіцяє винищувачі F-16, Канада передає ракети АІМ-9

10:29, 26.05.2023
«Рамштайн-12»: коаліція обіцяє винищувачі F-16, Канада передає ракети АІМ-9

Окремою темою 12-го "Рамштайну" були американські літаки F-16.

Під час 12-того засідання контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн", яке відбувалося в онлайн-режимі25 травня, обговорили три важливих питання щодо підтримки України.

 

Як інформує УМ, за словами голови Пентагону Ллойда Остіна, по-перше, на засіданні йшлося про "потреби для українських захисників на місяці і роки вперед", по-друге, говорили про посилення української ППО і, по-третє, обговорили довгострокову підтримку України, включно з промисловими ініціативами збільшення виробництва критично важливого обладнання.

 

Окремою темою 12-го "Рамштайну" були американські літаки F-16.

 

«Загалом Контактна група виділила близько $65 мільярдів доларів у вигляді оборонної допомоги. Путін сподівався, що наша рішучість зникне, і він робив ставку на те, що наша єдність дасть тріщину. Натомість ми залишаємось єдиними, як і раніше», – зауважив глава Пентагону.

 

Сьогодні Україна "найбільше" потребує радарів, амуніції, ППО та артилерійських снарядів калібру 155 мм, уточнив він.

 

Міністри оборони міжнародної Контактної групи з допомоги України у форматі “Рамштайн” розподілили обов'язки щодо плану, фінансування та місця навчань українських пілотів на винищувачах F-16. Про це розповів глава Пентагону Ллойд Остін на пресконференції після засідання групи.

 

“Під час сьогоднішньої зустрічі кілька союзників і партнерів також обговорили плани підготовки українських пілотів на винищувачах 4-го покоління, включно з F-16. Планування та проведення цього навчання буде значним завданням, але координація цієї контактної групи допоможе його виконати”, – цитує Остіна Голос Америки.

 

Він розповів, що європейську коаліцію тренування на F-16 очолять Нідерланди та Данія, які і забезпечать навчання українських військових. Допомогу їм у цих зусиллях запропонували, крім США, Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща.

 

Фінансування цієї місії – ще одне питання порядку денного міністрів оборони. За словами Ллойда Остіна, країни розглядають варіант створення спеціального фонду, який фінансово підтримуватиме навчання пілотів.

 

Він наголосив, що тренування українських пілотів – це повинні бути міжнародні зусилля, і висловив сподівання, що у США Конгрес підтримає виділення коштів на цю ініціативу.

 

Щоб винищувачі F-16 змогли відіграти значну роль у перебігу війни, Україна потребуватиме їх у великій кількості, і на це піде певний час, зауважив голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі. Саме тому, за його словами, США вклали значні зусилля в забезпечення протиповітряної оборони України.

 

“Якщо ви збираєтеся змагатися з Росією в повітрі, вам знадобиться значна кількість винищувачів п’ятого покоління. Отже, якщо ви подивитеся на криву витрат і зробите аналіз, то найрозумніше зробити саме те, що ми зробили, тобто забезпечити значну кількість інтегрованої протиповітряної оборони, щоб прикрити бойовий простір і позбавити росіян повітряного простору, і це точно те, що сталося», – сказав Міллі.

 

Він додав, що це дозволило українцям досягти успіху в наземних оборонних боях.

 

«Попереду F-16 явно відіграють свою роль. Україна заслуговує на боєздатні Військово-повітряні сили. Але потрібен значний час, щоб створити ВПС необхідного розміру, обсягу та масштабу», – сказав генерал Міллі.

 

За підсумками чергової зустрічі Контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн” у міністерстві оборони Канади заявили, що країна надасть Україні новий пакет військової допомоги, до якого увійдуть авіаційні ракети класу “повітря-повітря” АІМ-9.

 

“Канада безоплатно передасть Україні 43 ракети АІМ-9 зі складів власних Повітряних сил”, – йдеться в повідомленні. У міноборони додали, що “це допоможе Україні убезпечити своє небо на тлі постійних російських ударів”.

 

Керована авіаційна ракета класу «повітря-повітря» AIM-9 Sidewinder – це ракета ближнього радіуса дії з інфрачервоною головкою самонаведення, інформує Мілітарний. Ці ракети у різних модифікаціях перебувають на озброєнні низки країн світу. Sidewinder сумісні з більшістю сучасних винищувачів, серед яких F-16, F-15, а також винищувачі п’ятого покоління F-22 Raptor і F-35 Lightning II.

 

У міноборони Канади зазначили, що доставка стрілецької зброї та боєприпасів, про передачу яких було оголошено у квітні, вже триває. Кулемети, штурмові гвинтівки, набори для чищення вже доставлені в Україну, а 1 мільйон патронів калібру 5,56 мм та 4800 штурмових гвинтівок планується доставити в найближчі тижні.

 

Очікується, що всі 21 000 одиниць стрілецької зброї та 2,4 мільйона патронів від Канади будуть доставлені в Україну до літа.

 

Крім того, Канада розширить підготовку українських військових медиків у Польщі у рамках операції UNIFIER. Зазначається, що п'ять додаткових медичних інструкторів Збройних сил Канади (CAF) будуть направлені до Польщі, щоб приєднатися до семи членів CAF, які вже працюють над програмою підвищення медичної кваліфікації для військовослужбовців ЗСУ.

 

До того ж в рамках операції UNIFIER Збройні сили Канади та Національні збройні сили Латвії 15 травня розпочали спільну підготовку молодшого офіцерського складу Збройних сил України з розвитку лідерських якостей.

 

Як повідомляла УМ, обсяги переданої Україні бронетехніки та танків в рамках формату "Рамштайн" підсумував Генсек НАТО Єнс Столтенберг.