Грінпіс попереджає: перероблений пластик токсичніший за первинний

12:07, 24.05.2023
Грінпіс попереджає: перероблений пластик токсичніший за первинний

Пластик - одна із головних болей нашої планети.

Більш токсичним за первинний може бути перероблений пластик, тому його переробка не вирішить проблеми із забрудненням навколишнього середовища.

 

Як інформує УМ, про це пише The Guardian із посиланням на природоохоронну організацію Greenpeace і звіт глобальної екологічної мережі.

 

Greenpeace наводить дані, що з 1950-х років у світі виробили приблизно 8 мільярдів тонн пластику. І лише 9% з нього коли-небудь перероблялося. Утім, перероблений пластик містить вищі концентрації токсичних хімікатів, ніж початковий, що збільшує його потенційну шкоду для людей, тварин і довкілля.

 

У звіті йдеться, що в переробленому пластику часто підвищений вміст хімічних речовин, зокрема токсичних антипіренів, бензолу та інших канцерогенів, забруднювачів навколишнього середовища, серед яких бромовані та хлоровані діоксини, а також тих речовини, які негативно впливають на ендокринну систему і здатні спричинити зміну рівня гормонів в організмі.

 

У Greenpeace прогнозують, що до 2060 року виробництво пластику зросте втричі. І єдиний вихід врятувати довкілля та здоровʼя людства — це негайно скоротити виробництво пластику і побудувати шлях до повної ліквідації створення первинного пластику.

 

У звіті ООН пишуть, що глобальна забрудненість пластиком може скоротитися на 80% до 2040 року, якщо світ зробить кілька кроків у цьому нампрямку, наприклад, відмовиться від зайвих упаковок і збільшить повторне використання.

 

Нещодавно команда австралійських учених «нагодувала» пластиком два види грибів — Aspergillus terreus та Engyodontium album. Від 25 до 27 відсотків зразків були знищені через 90 днів, а через 140 днів пластик розклався повністю.

 

Науковці зі Швейцарського федерального інституту WSL знайшли у Гренландії, Швейцарських Альпах і на архіпелазі Шпіцберген мікроорганізми, які можуть розкладати пластик за низьких температур.

 

Як повідомляла УМ, довкілля України зазнало шкоди від війни на 2 трильйони грн.