Парламентська асамблея НАТО засудила ідеологію рашизму та геноцид українців

16:18, 22.05.2023
Парламентська асамблея НАТО засудила ідеологію рашизму та геноцид українців

Українська делегація радіє рішенню Парламентської асамблеї НАТО. (facebook.com/cherneve)

Голова постійної делегації України у Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв заявив, що члени асамблеї Альянсу одностайно визнали злочини Росії проти України геноцидом, а терористичний режим в Росії – рашизмом.

 

Як інформує Україна молода, про це пан Чернєв повідомив він у Фейсбуці.

 

За його словами, на сесії асамблеї у Люксембурзі ухвалили декларацію, яка містить одностайну підтримку парламентарів з країн НАТО міжнародного трибуналу, допомоги Україні до перемоги і після неї.

 

Крім того, документ визнає злочини Росії проти України геноцидом, засуджує ідеологію рашизму, підтримує відновлення територіальної цілісності, санкції, репарації, а також "план Маршалла" для України, зазначив нардеп.

 

«На сесії асамблеї в Люксембурзі ми добилися прийняття надзвичайно сильної декларації, яка буде мати далекосяжні політичні наслідки»,– констатував Чернєв.

 

Крім того, асамблея закликала уряди своїх країн відкрито оголосити на саміті у Вільнюсі про те, що Україна стане членом Альянсу, і погодити наступні конкретні кроки для вступу України до НАТО.

 

«Це наша дипломатична перемога. Всі наші ключові побажання щодо фінального тексту декларації враховані», – зазначив Чернєв.

 

Депутат наголосив, що завдяки цьому рішенню "фундамент до саміту НАТО у Вільнюсі закладений". "Парламентарі країн Альянсу свою позицію висловили. Тепер справа за урядами", – додав депутат.

 

Як відомо, президент Володимир Зеленський наполягає, що Україна не погоджуватиметься на альтернативні пропозиції,  які могли б замінити її членство в НАТО.

 

Україну не влаштує жодне інше рішення саміту НАТО у Вільнюсі в липні, окрім реальних кроків щодо її членства в Альянсі заявляв глава МЗС Дмитро Кулеба.

 

Як повідомляла УМ, 2 травня Верховна Рада затвердила проєкт постанови №9101, якою назвала політичний режим у рф «рашизмом», а ідеологію - людиноненависницькою