«Сили підтримки Збройних Сил України»: НБУ випустив нову обігову монету, фото

11:44, 21.05.2023
«Сили підтримки Збройних Сил України»: НБУ випустив нову обігову монету, фото

Під час презентації нової монети присвяченої ЗСУ. (Фото: сайт НБУ)

Нову обігову десятигривенну пам’ятну монету "Сили підтримки Збройних Сил України" презентували 19 травня в Національному банку України.

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті НБУ.

 

Монета номіналом 10 гривень присвячена військовослужбовцям Сил підтримки Збройних Сил України.

 

Ця монета за своїми характеристиками ідентична звичайній обіговій монеті номіналом 10 гривень зразка 2018 року. Водночас її реверс – тематичний, присвячений військовослужбовцям Сил підтримки Збройних Сил України.  Презентували нову монету Голова Національного банку України Андрій Пишний та Командувач Сил підтримки Збройних Сил України бригадний генерал Дмитро Герега.

 

Крім того, участь у презентації взяли такі представники Сил підтримки Збройних Сил України: Герой України, підполковник Сергій Бурковський, заступник командира Центру інженерної підтримки; капітан Дмитро Сергєєнко, помічник начальника Розрахунково-аналітичного центру; полковник Олександр Жолоб, фахівець з питань геопросторової підтримки; полковник Рафіль Мусін, начальник гідрометеослужби КСП ЗСУ; капітан Дмитро Чабан, фахівець полку РХБ захисту; кінолог капітан Леонід Левченко разом зі своїм помічником бельгійською вівчаркою на ім’я Алмаз.

 

"Національний банк з особливою шаною ставиться до Збройних Сил України. Своїм безумовним обов’язком ми вважаємо увічнення подвигів підрозділів Збройних Сил України в національних грошах. Саме тому ми сьогодні презентуємо та вводимо в готівковий обіг монету, що вшановує Сили підтримки ЗСУ. Наша нова монета несе певний символ – присвяту та подяку окремому роду сил, надзвичайно важливому для обороноздатності країни. Її щоденна присутність в буденному житті українців матиме потужний посил – нагадування про героїзм та подвиги Збройних Сил України, про тих, завдяки кому в нашій країні знову настане мир", – сказав Голова Національного банку.

 

 

Він зауважив, що кожен громадянин робить свій внесок і наближає спільну Перемогу. Сили підтримки ЗСУ підтримують боєздатність армії та допомагають стримувати натиск окупантів, звільняти від них українську землю. Зі свого боку, працівники Національного банку підтримують макрофінансову стабільність в Україні та роблять все можливе для посилення фінансового тиску на агресора, щоб ослабити його фінансову спроможність вести війну проти України.

 

Андрій Пишний також підкреслив, що уведенням в обіг цієї нової монети Національний банк продовжує практику карбування обігових пам'ятних монет із зображенням військової символіки. Національний банк планує і надалі кілька разів на рік випускати обігові пам’ятні монети, які щодня перебуватимуть у готівковому обігу і щодня нагадуватимуть українцям про героїзм та подвиги військовослужбовців. Так, цього року має з’явитися ще дві подібні обігові пам'ятні монети, присвячені Збройним Силам України.

 

"Командування Сил підтримки об’єднує в собі пʼять основних військових компонентів – інженерні війська, війська радіаційного, хімічного та біологічного захисту, геопросторову підтримку (топографічна служба), гідрометеорологічну службу та кінологічну службу. З початком широкомасштабного вторгнення російського окупанта на нашу землю воїни Сил підтримки у складі сил оборони України мужньо виконують бойові завдання та героїчно захищають свободу та незалежність України", – зазначив бригадний генерал Дмитро Герега.

 

 Обігова пам’ятна монета "Сили підтримки Збройних Сил України" продовжує серію "Збройні Сили України". На реверсі монети зображені емблема та гасло Сил підтримки ЗСУ: "Завжди поруч". Аверс монети – ідентичний із аверсом обігової монети номіналом 10 гривень зразка 2018 року, на ньому в центрі в обрамленні давньоруського орнаменту зображено номінал монети, рік карбування та герб України. Як і всі інші обігові монети України, обігова пам’ятна монета "Сили підтримки Збройних Сил України" є обов’язковою до приймання за її номіналом для всіх видів готівкових платежів. Реалізація таких монет як нумізматичної продукції банками-дистриб’юторами не здійснюватиметься. Національний банк підкріплюватиме обіговими пам’ятними монетами банки та СІТ-компанії для подальшого видавання їх клієнтам.

 

Прийматися ці монети від клієнтів також будуть як звичайні обігові монети номіналом 10 гривень. Поступово в готівковий обіг буде введено майже 10 млн таких обігових пам’ятних монет. Водночас частина тиражу обігової пам’ятної монети "Сили підтримки Збройних Сил України" буде сформована в спеціально оформлені ролики. Вони реалізовуватимуться з 25 травня 2023 року в інтернет-магазині нумізматичної продукції Національного банку та банками-дистриб’юторами (АТ АБ "УКРГАЗБАНК", АТ "АБ "РАДАБАНК", АТ "ТАСКОМБАНК", АТ КБ "ПриватБанк") як сувенірна продукція. До ролика входитиме 25 обігових пам’ятних монет "Сили підтримки Збройних Сил України". На сувенірній упаковці ролику зображено емблему Сил підтримки Збройних сил України та стилізовану старовинну оборонну споруду – палісад. Тираж роликів – 20 тисяч штук.

 

Довідково: Обігову пам’ятну монету "Сили підтримки Збройних Сил України" Національний банк України вводить у готівковий обіг 19 травня 2023 року.

 

Монету номіналом 10 гривень виготовлено зі сплаву на основі цинку з нікелевим покривом, маса – 6,4 г, діаметр – 23,5 мм, тираж – 10 000 000 штук (у тому числі 500 000 штук – сувенірна продукція у вигляді спеціально оформлених роликів). Гурт монети – рифлений.

 

Дизайн здійснили Володимир Дем’яненко, Ольга Коваленко. Скульптори: Володимир Дем’яненко, Володимир Атаманчук.

 

Як повідомляла УМ, Річниця Чорнобиля: НБУ вводить в обіг пам’ятну монету присвячену заповідникуНова монета присвячена Чорнобильській трагедії.