G7: Зеленський зустрівся з Байденом у Японії – Україна отримає новий пакет військової допомоги

09:56, 21.05.2023
G7: Зеленський зустрівся з Байденом у Японії – Україна отримає новий пакет військової допомоги

Володимир Зеленський та Джо Байден. (Фото: Telegram президента України)

На полях саміту G7 у Хіросімі Президент Володимир Зеленський зустрівся з президентом США Джо Байденом.

 

Як інформує УМ, відповідний знімок глава держави опублікував 21 травня у Telegram.

 

Також про зустріч повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак у Телеграм.

 

"Зустріч президента України Володимира Зеленського та президента США Джо Байдена на G7. Маємо новий пакет військової допомоги для України", - зазначив він.

 

До нового пакету військової допомоги на 375 мільйонів доларів увішли:

 

додаткові боєприпаси для HIMARS;

артилерійські снаряди;

протитанкові керовані ракети TOW;

протитанкові системи Javelin і AT-4;

мостові системи;

броньовані медичні машини;

вантажівки та причепи для перевезення важкої техніки;

тепловізійні системи;

запчастини та інше польове обладнання.

 

У США також підтвердили, після зустрічі Байдена з Зеленським Пентагон оголосив про додаткову військову допомогу для задоволення критичних потреб України у сфері безпеки та оборони.

 

Нагадаємо, разом з союзниками США мають намір створити коаліцію для передачі Україні винищувачів F-16. Вирішено, що літаки "не обов’язково будуть надходити безпосередньо зі США".

 

Інформація про передачу Україні F-16 з'явилася відразу після заяви Байдена, що Вашингтон підтримує спільні зусилля з союзниками та партнерами щодо навчання українських пілотів на літаках F-16.

 

Хоча спочатку він був категорично проти передачі Україні винищувачів, згодом заявляв, що не вірить, що ПС ЗСУ потрібні F-16. Загалом це рішення залежить саме від Сполучених Штатів.

 

Раніше журналісти писали. що європейські союзники України схвильовані, що через президентські вибори у 2024 році США зменшать військову підтримку Києва.

 

У США, які є основним джерелом військової допомоги Україні, вистачить заздалегідь затверджених коштів на 5 місяців підтримки Києва.

 

Тож цей проміжок часу Вашингтон вважає вирішальним у завершенні війни і останнім шансом для України здійснити контрнаступ. Якщо ситуація суттєво не зміниться до вересня, то посилиться міжнародний тиск на Україну сісти за стіл переговорів.

 

Як повідомляла УМ, в Японії Президент Володимир Зеленський виступив перед лідерами "Великої сімки",  подякувавши за підтримку України та звернувшись до кожного окремо.