Росіяни змушують полонених говорити, що Україна відмовилася від них

08:41, 20.05.2023
Росіяни змушують полонених говорити, що Україна відмовилася від них

Зустріч у Координаційномв штабі

Російські загарбники тиснуть на військових полонених і змушують їх телефонувати рідні й говорити, що Україна відмовляється їх визволяти.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими у Телеграмі.

 

У Координаційному штабі відбулася зустріч з об’єднанням родин нацгвардійців, які захищали Чорнобильську атомну електростанцію (в/ч 3041). На запитання родичів відповіли представники Коордштабу, Національної гвардії та Національної поліції.

 

Представник штабу запевнив присутніх, що захисників, які повернулися з полону, опитали, факти знущань і тортур зафіксовані. Інформація збережена для обвинувальних документів. При цьому Міжнародний комітет Червоного Хреста за власною ініціативою проводить свої опитування з оборонцями, які погоджуються надати інформацію.

 

Також обговорювалося, чи впливає переміщення полонених з одного місця утримання в інше на повернення з полону.

 

«Бувають обміни, коли повертаємо багато хлопців, місця утримання яких ми не знали. Дані про місце не є вирішальним фактором для звільнення. Ворог провокує рідних, змушуючи полонених телефонувати й казати, що російська сторона подає їх на обмін, а Україна не хоче забирати. Це відверта маніпуляція. Перемовини про звільнення захисників ЧАЕС, як і всіх інших наших хлопців і дівчат, не припиняються. Ми готові забрати всіх, коли на це погодиться країна-агресорка», - підкреслив представник штабу.

 

У зустрічі взяли участь декілька нацгвардійців в/ч 3041, яких вдалося визволити.

 

«Мені в СІЗО казали, що мене як офіцера на батьківщині чекає 15 років за зраду. Отримай, мовляв, паспорт РФ. На всіх психологічно тиснуть. Російське громадянство пропонують майже всім», – поінформував один зі звільнених захисників.

 

Оборонці порадили під час таких дзвінків, коли полонені говорять завчений текст, просто повідомляти їм головні новини з України – що все добре, рідні живі, що все робиться для їх визволення.

 

Як відомо, Росія збільшила кількість підтверджень через МКЧХ фактів полону українських військових.