Воюватимуть з окупантами: в Україні готують хвилю помилувань ув'язнених

11:55, 19.05.2023
Воюватимуть з окупантами: в Україні готують хвилю помилувань ув'язнених

Скористатися "альтернативою" зможуть не всі, а лише ті, які не засуджені за злочини проти основ національної безпеки, а також інші важкі злочини,

Друга хвиля помилування українських в'язнів для поповнення лав Збройних сил України очікується вже найближчим часом. Охочих воювати проти окупантів настільки багато, що адміністрації не беруть їхні прохання.

 

Як інформує УМ, про це повідомив голова "Альянсу єдності України", правозахисник Олег Цвілий, пише Фокус.

 

"За місцями позбавлення волі йде негласна команда прозондувати настрої ув'язнених, кількість охочих воювати. Повірте, їхня кількість не впала. Їх настільки багато, що вони пишуть заяви, а адміністрації не беруть", — повідомив фахівець.

 

Після позитивного рішення кожного засудженого чекає відбір. Державна кримінально-виконавча служба України проведе перший етап відбору. Далі можливі перевірки Головного управління розвідки Міноборони та комісії при Президенті України з питань помилування, пояснює Цвілий.

 

Українські прокуратури часто проти помилування ув'язнених під приводом їхньої участі у повномасштабній війні з рф, додає він.

 

"Прокурори ріжуть такі клопотання. А суди переважно завжди згодні з прокурорами. Був клієнт із Нової Каховки — у нього розбомбили будинок, померла мати під час війни. Він надзвичайно мотивований і до кінця терміну йому залишився рік. Ми подавали на УДВ, домовилися про підрозділи у ЗСУ, але прокурори були проти", — підсумовує правозахисник.

 

За даними Міністерства юстиції України, станом на початок 2021 року у місцях позбавлення волі перебувало 49 823 особи. Не всі вони засуджені за тяжкі злочини, а багато хто виявляв бажання захищати Україну зі зброєю в руках.

 

Як повідомляла УМ, в рф рекрутують новобранців серед засуджених – ГУР.