Викрито клірика УПЦ (МП), який освячував військових рф під час окупації Ізюма - СБУ

15:28, 18.05.2023
Викрито клірика УПЦ (МП), який освячував військових рф під час окупації Ізюма - СБУ

Ще один батюшка - любитель "руского мира".

Служба безпеки викрила на Харківщині ще одного прихильника рашизму, який публічно виправдовував збройну агресію рф та воєнні злочини окупантів.

 

Як інформує УМ, про це 18 травня повідомили на сайті СБУ.

 

Фігурантом є священнослужитель однієї з релігійних громад УПЦ (МП) на території Ізюмського району.

 

«Під час тимчасової окупації регіону клірик добровільно підтримав російських загарбників і «на власному прикладі» закликав зробити це інших місцевих жителів.

 

Він публічно заявив, що місцева релігійна громада підпорядковується виключно російській РПЦ.

 

У зв’язку з цим клірик за власної ініціативи написав листа помічнику московського патріарха Кирила з проханням надіслати «гумдопомогу» на окуповану частину регіону.

 

У подальшому фігурант використовував російські товари для забезпечення «лояльності» місцевого населення до загарбників», - сказано, зокрема, в повідомлені СБУ.

 

Крім того, він неодноразово виступав перед камерами кремлівських пропагандистів, які приїздили до захопленого на той час Ізюма.

 

У своїх коментарях зловмисник дискредитував українських захисників, заперечував факти російської агресії та героїзував знищених рашистів.

 

На підставі зібраних доказів клірику повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування збройної агресії рф проти України з використанням засобів масової інформації).

 

Вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

 

Зловмиснику загрожує до 8 років тюрми.

 

Як повідомляла УМ, СБУ викрила блогерів, шістьох мешканців столиці, незаконно поширювали інформацію про роботу сил ППО під час удару рф по Києву 16 травня, та заблокувала онлайн-камери, які «засвітили» роботу ППО.