Олігарх Павло Фукс підозрюється у масштабних фінансових махінаціях

16:07, 16.05.2023
Олігарх Павло Фукс підозрюється у масштабних фінансових махінаціях

Фукс незаконно заволодів активами українських компаній більш як на 100 млрд грн

Служба безпеки України повідомила про підозру  олігарху Павлу Фуксу, який звинувачується у причетності до масштабних фінансових махінацій та ухиленні від сплати податків.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомили у пресслужбі СБУ.

 

Слідство встановило, що з 2018 року він незаконно заволодів активами українських компаній на понад 100 мільярдів гривень.

 

Холдинг Фукса підшуковував підприємства енергетичної, машинобудівної та металургійної галузей України, які мали кредити у збанкрутілих банках. Ділки за безцінь викуповували у банківських установ «кредитні зобовʼязання» цих компаній, що давало змогу втручатися в їхню діяльність. Потім активи українських заводів та інфраструктурних обʼєктів заморожували, блокували їхню діяльність чи доводили до банкрутства.

 

Фукс та його спільники приховували джерела фінансування оборудок та реальних «замовників». Для цього використовували понад 100 повʼязаних комерційних структур.

 

Таким чином зловмисники отримували надприбутки та ухилялися від сплати податків. Наприклад, лише одна з таких оборудок завдала державі збитків на майже 100 мільйонів гривень.

 

Фуксу та двом топменеджерам холдингу повідомили про підозру за ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України (ухилення від сплати податків, зборів (обовʼязкових платежів).

 

Правоохоронці арештували корпоративні права та рахунки 101 компанії, права вимоги за понад 1 600 викупленими кредитами, понад 240 обʼєктів нерухомості і транспортних засобів учасників схеми. Частину арештованих активів уже передано в управління Агентству з розшуку і управління незаконними активами (АРМА).

 

Фукс назвав заяву СБУ «безпідставною». Він вважає, що його підозра пов’язана виключно із «особистою економічною зацікавленістю окремих осіб в керівництві СБУ та інших структур». На думку олігарха, дії правоохоронців є наклепом.


«Особливо хочу звернути увагу на те, що СБУ заявила про повідомлення мені про підозру як громадянину України, чим водночас підтвердила відсутність у мене російського громадянства та знівелювала обґрунтування накладених на мене у червні 2021 року санкцій – нібито через те, що я є громадянином рф», — зазначив Фукс.

 

У червні 2021 року РНБО України запровадила санкції проти українських бізнесменів Дмитра Фірташа і Павла Фукса, який, як показали перевірки апарата Ради, причетний до незаконного отримання ліцензій на видобуток корисних копалин в Україні.

 

Сам Фукс тоді назвав санкції Ради національної безпеки і оборони особистою помстою секретаря відомства Олексія Данілова.

 

Як повідомляла УМ, за матеріалами Служби безпеки арештовано майно проросійського олігарха Вадима Новинського, який причетний до пособництва країні-агресору.