Цап-відбувайло: москва зробить пригожина зрадником

10:01, 16.05.2023
Цап-відбувайло: москва зробить пригожина зрадником

Невдачі на бахмутському напрямку вилізуть, наймовірніше, боком для Євгена Пригожина.

Відповідні механізми готує Кремль, щоб у майбутньому визнати главу ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина зрадником, але це, найімовірніше, станеться не найближчим часом.

 

Як інформує УМ, таким чином аналітики Інституту вивчення війни (ISW) прокоментували публікацію "The Washington Post" про нібито спроби Пригожина зв'язатися з українською розвідкою і здати позиції російських військових в обмін на вихід ЗСУ з Бахмута.

 

Нещодавно "The Washington Post" повідомив про пропозицію Пригожина Україні розкрити інформацію про позиції російських військ для можливих атак в обмін на виведення збройних сил України з Бахмута. Згідно з інформацією видання, таку пропозицію, імовірно, було зроблено Пригожиним наприкінці січня, ґрунтуючись на його таємних контактах, коли "вагнерівці" зазнали важких втрат під Бахмутом.

 

Згідно з публікацією експертів, глава приватної військової компанії (ПВК) продовжує свою боротьбу з Міністерством оборони Російської Федерації, але не з президентом РФ Володимиром Путіним. Аналітики вважають, що керівництво Кремля могло мати інформацію про можливі зв'язки Пригожина з Головним управлінням розвідки Генерального штабу РФ (ГУР) і, отже, не було здивоване цим фактом.

 

Неназвані джерела в Кремлі повідомили, що адміністрація президента Росії готує інформаційну кампанію для публічної дискредитації Пригожина, але зазначили, що Кремль не схильний погрожувати йому, поки найманці "Вагнера" перебувають в активній зоні бойових дій. Пригожин командує силами "Вагнера" на Донбасі, і його відсторонення могло б підірвати російську позицію в Бахмуті, і тому Путін не ризикуватиме таким кроком, - ідеться у звіті.

 

Проте Кремлю не так просто видалити Пригожина з його посади, оскільки група "Вагнера" є приватною компанією. Єдиний спосіб змінити її власника полягає у встановленні контролю над найманцями.

 

Щоб вивести Пригожина з-під його контролю над "Вагнером", іронічно, було б необхідно встановити прямий контроль Кремля над цією приватною групою найманців, чого Путін намагається уникати, - підсумували експерти.

 

Як повідомляла УМ, власник «ПВК Вагнера» Пригожин офіційно підозрюється у воєнних злочинах.