Нейтральна Швейцарія дозволила реекспорт зброї в Україну

16:32, 13.05.2023
Нейтральна Швейцарія дозволила реекспорт зброї в Україну

Швейцарія перестала бути нейтральною і надала згоду на реекспорт зброї до України

Швейцарія, яка понад 200 років підтримує нейтралітет, дала «зелене світло» на реекспорт своїх озброєнь в Україну.

 

Зокрема, були внесені зміни до закону про засоби воєнного призначення.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Ewronews.

 

Зокрема, обидві палати парламенту Швейцарії - Національна рада і Рада кантонів - проголосували за внесення змін до закону про засоби воєнного призначення. Зміни мають дозволити постачання воєнних матеріалів до України у майбутньому. 

 

Раніше цей закон забороняв передачу озброєння і боєприпасів зі Швейцарії третім країнам. Відповідно, до сьогоднішнього дня закуплена зброя і боєприпаси з-за кордону не могли передаватися країнам, які перебувають у стані збройних конфліктів. 

 

Швейцарія у минулому відмовила схвалити запит Німеччини на постачання снарядів для німецького зенітного танку Gepard. 

 

Як повідомляло видання Swissinfo 12 травня, після місяців відмови реекспортувати швейцарську зброю до України, парламентський комітет з політики безпеки рекомендував послабити експортний контроль над озброєннями. 

 

Іспанія, Данія і Німеччина понад року просили Швейцарію дозволити експорт озброєння до України. 

У четвер комітет підтримав два рішення з метою послаблення правил реекспорту швейцарського озброєння. 

 

Одне рішення стосується скасування обмежень на експорт військових засобів "в особливих випадках і в разі необхідності забезпечення національної безпеки". 

Друге - може дозволити постачання зброї в країни, які "віддані нашим цінностям і мають схожий експортний контроль як у Швейцарії". 

 

Покупці можуть реекспортувати швейцарське озброєння після п'яти років, при певних умовах. Реекспорт до країн, які грубо порушують права людини або створюють ризики для цивільного населення, буде заблоковано. Це повинно дозволити реекспорт зброї швейцарського виробництва до України, але не до Росії. 
 

Як повідомляла УМ, Швейцарія утилізує ракети, закуплені у 1980-х роках, що перебувають на озброєні її ППО. Таке рішення викликало чимало суперечок, оскільки їх могла використовувати Україна для захисту своєї інфраструктури.