У Німецькому Бундестазі закликали підтримати членство України в НАТО

11:11, 13.05.2023
У Німецькому Бундестазі закликали підтримати членство України в НАТО

Реалістична та чесна дорожня карта необхідна для вступу України в ЄС — Міхаель Рот

Голова комітету Бундестагу з міжнародних справ Міхаель Рот закликав відкрити дорогу Україні до Північного-Атлантичного Альянсу.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє на DW.

 

«Від наступного саміту НАТО у Вільнюсі в липні має йти чіткий сигнал про те, який вигляд може мати шлях України до надійних гарантій безпеки з метою членства в НАТО», – сказав Рот, який є депутатом від правлячої Соціал-демократичної партії Німеччини.

 

Він додав, що мета має полягати в тому, щоб Росія ніколи більше не ставила під загрозу або під сумнів безпеку, незалежність і територіальну цілісність України. 

 

За словами Рота, «реалістична і чесна дорожня карта» необхідна і для членства Києва в ЄС, "яке пов'язане з конкретними кроками з реформування, а також з такими стимулами, як ранній доступ на внутрішній ринок" Євросоюзу.

 

Переговори про це мають "розпочатися не пізніше початку 2024 року", вважає голова комітету Бундестагу з міжнародних справ.

 

Схожу позицію займає і Юрген Гардт, експерт із зовнішньої політики опозиційного Християнсько-демократичного союзу (ХДС). На його думку, канцлер Німеччини Олаф Шольц має чітко виступити "за повноправне членство України у Північноатлантичному альянсі у перспективі".

 

Як повідомляла УМ, Сенат Польщі підтримав пришвидшений вступ України до НАТО  за прикладом Швеції та Фінляндії і ключовим на цьому шляху вважає саміт Альянсу у Вільнюсі в липні.

 

Як відомо, президент Володимир Зеленський наполягає, що Україна не погоджуватиметься на альтернативні пропозиції,  які могли б замінити її членство в НАТО.

 

Україну не влаштує жодне інше рішення саміту НАТО у Вільнюсі в липні, окрім реальних кроків щодо її членства в Альянсі, заявляв глава МЗС Кулеба.