ЗСУ під час контрнаступу обійдуть ЗАЕС - Енергоатом

15:16, 11.05.2023
ЗСУ під час контрнаступу обійдуть ЗАЕС - Енергоатом

Росія продовжує ставити під загрозу Запорізьку АЕС напередодні українського контрнаступу.

Голова Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" Петро Котін заявив, що украінські військові розуміють, що з метою уникнення пошкодження ЗАЕС їм під час контрнаступу доведеться обійти цей об'єкт.

 

Як інформує Україна молода, про це він повідомив у коментарі CNN. 

 

«Вони несуть відповідальність за збереження цілісності (ЗАЕС − ред.), навіть якщо вона буде окупована росіянами. Це повністю розуміють наші військові», - зазначив Котін.

 

Він також вважає, що Україна може повернути собі Запорізьку атомну електростанцію без застосування сили, просто перекривши лінії постачання на об'єкт з Криму.

 

Котін додав, що коли українські війська деокупують Мелітополь і перекрить шлях окупантам до Криму, то росіянам залишиться тільки здатися. Він також повідомив, що російські війська евакуювали людей з сусіднього міста Енергодар протягом останніх десяти днів, додавши, що вони також можуть вивезти частину персоналу зі станції. При цьому він пояснив, що для роботи ЗАЕС необхідно "щонайменше п'ять" змін персоналу.

 

Котін описав ситуацію як "критичну", але сказав, що небезпека великої катастрофи залишається "досить низькою", оскільки на ЗАЕС поруч з солдатами перебувають і російські атомники, які "не настільки божевільні" і "розуміють ризики".

 

Як повідомляла УМ, експерти  МАГАТЕ, які перебувають на Запорізькій АЕС, заявили, що  ситуація  в районі атомної електростанції стає все більш непередбачуваною і потенційно небезпечною, оскільки обстріли не припиняються.