На Харківщині посадовець Держпродспоживслужби обклав «даниною» експортерів зерна

15:36, 08.05.2023
На Харківщині посадовець Держпродспоживслужби обклав «даниною» експортерів зерна

За безперешкодну видачу сертифіката посадовець брав $100 за одну вантажівку з товаром.

Служба безпеки України затримала посадовця Головного управління Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у Харківській області, який збирав данину з експортерів зерна.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила СБУ.

 

Встановлено, що учасники оборудки систематично вимагали гроші з представників українських компаній, які експортують вітчизняну агропродукцію.

 

За даними слідства, незаконну діяльність організував начальник одного з відділів. Для реалізації злочинного механізму він залучив свого підлеглого – інспектора.

 

 

Посадовці обіцяли аграріям за хабарі забезпечити "безперешкодну" видачу фітосанітарного сертифіката відповідності сільськогосподарської продукції. Сума "данини" становила $100 за одну вантажівку з товаром. У випадку несплати зловмисники погрожували максимально затягувати бюрократичні процедури з отримання дозвільних документів.

 

Співробітники СБУ поетапно задокументували два епізоди отримання фігурантами неправомірної вигоди за "сертифікацію" 20 фур з українським зерном.

 

 

Правоохоронці затримали організатора схеми під час одержання ним другої частини хабаря. Посадовцю оголошена підозра за ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України.

 

 

Як додали в Офісі генерального прокурора,  підозрюваному обраний запобіжний захід. Від обійманої посади посадовець відсторонений. Планується оголошення підозри спільнику. Розслідування триває. Зловмисникам загрожує до десяти років ув'язнення.

 

Як відомо, у квітні правоохоронці викрили посадовця управління Держпродспоживслужби в Київській області. Зловмисник вимагав хабарі з імпортера цитрусових фруктів.

 

Як повідомляла УМ, служба безпеки України викрила працівників податкової служби, які привласнили понад 150 млн грн українських компаній, розташованих на тимчасово окупованих РФ територіях.