8 травня – День пам’яті та перемоги над нацизмом: звернення Зеленського до ВРУ

09:32, 08.05.2023
8 травня – День пам’яті та перемоги над нацизмом: звернення Зеленського до ВРУ

Увесь цивілізований світ відзначає перемогу над нацизмом у Другій світовій війні 8 травня. (Фото: Офіс президента)

Встановити в Україні 8 травня Днем пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років пропонує Верховній Раді президент Володимир Зеленський.

 

Як інформує УМ, про це сказано у звернені від 8 травня президента України до народу з нагоди Дня пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років.

 

«8 травня Україна та вільний світ згадують про шість страшних років в історії людства. З 1939-го по 1945-й… Роки, які забрали життя мільйонів людей, зокрема 8 мільйонів українців. Роки окупації та звірств, кровопролитних боїв, бомбардувань, блокад і масових страт, Голокосту. Усього зла, яке нацизм приніс світу, приніс на нашу землю.

 

Різні народи в єдності, у союзництві у складі антигітлерівської коаліції протистояли злу. Народи Європи й Америки… Азія, Австралія, Африка – кожен має власну історію боротьби в тій війні, але спільну історію перемоги», - сказано, зокрема, у звернені президента.

 

Зеленський зазначив, що саме 8 травня велич перемоги над нацизмом згадує більшість народів світу. Саме 8 травня 1945 року набрав чинності акт про беззастережну капітуляцію Вермахту. І саме 8 травня світ вшановує пам’ять усіх, чиї життя були забрані тією війною.

 

«Це чиста історія, без ідеологічних домішок. І це – історія нашого народу, наших союзників, усього вільного світу. Сьогодні ми повертаємо її нашій державі.

 

Сьогодні я подаю до Верховної Ради України законопроект, яким пропонується встановити 8 травня Днем пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років», - додав президент.

 

Як повідомляла УМ, Перемога України – це: капітуляція рашистського режиму путіна, знищення московської імперії зла та перемога Європейської цивілізації.