Над Чорним морем російський Су-35 перехопив польський літак Let L-410 Turbolet

12:30, 07.05.2023
Над Чорним морем російський Су-35 перехопив польський літак Let L-410 Turbolet

Російський і польський літаки мало не зіткнулися над Чорним морем

Над Чорним морем російський Су-35 вийшов на перехоплення прикордонного польського літака Let L-410 Turbolet, викликавши високу турбулентність і труднощі в його управлінні.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє польська радіостанція RMF FM.

 

Польський літак виконував планову патрульну місію під егідою Frontex у міжнародному повітряному просторі у співпраці з румунськими службами. Міністерство національної оборони Румунії повідомило, що агресивні маневри російського винищувача викликали високу турбулентність і труднощі в управлінні польським літаком.

 

Два винищувачі повітряних сил Румунії і два винищувачі повітряних сил Іспанії, які входять до складу бойової повітряної поліції, підняли по тривозі. Літаки готові були втрутитись, та з’ясувалося, що в цьому не було потреби.

 

Польський екіпаж літака під час небезпечних маневрів російського Су-35 поводився спокійно та професійно. Літак Let L-410 Turbolet без проблем приземлили в аеропорту імені Михаіла Когелнічану близько 13:50. Ніхто з членів екіпажу польського літака не постраждав.

 

Польський літак L410 UVP-E20 перебуває в Румунії з 19 квітня по 17 травня в рамках багатоцільової морської місії Західне Чорне море – 2023. Це спільна операція, яку очолює Румунія і координує Frontex. Польща, Іспанія та Швеція також беруть участь в операції разом з двома агентствами Європейського Союзу.

 

Мета місії – запобігання нелегальній міграції, незаконному вилову риби, забрудненню моря і боротьбу з іншими видами транскордонної злочинності в Чорноморському регіоні.

 

Як повідомляла УМ, Північноатлантичний альянс кардинально переробив свою концепцію щодо російської загрози: замість ймовірної тимчасової окупації своєї території в разі нападу рф нині НАТО переходить до концепції стримання шляхом недопущення окупації територій держав-членів.