Київ та Вашингтон єдині у поглядах щодо контрнаступу - Шмигаль

08:20, 15.04.2023
Київ та Вашингтон єдині у поглядах щодо контрнаступу - Шмигаль

Денис Шмигаль заявив, що витік з Пентагону не влинув на стосунки України та США і країни залишаються об´єднаними у підготовці контрнаступу

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль, перебуваючи з візитом у США, заявив, що Україна абсолютно єдина зі США у підготовці контрнаступу, незважаючи на витік секретних документів. Київ упевнений, що переможе російську навалу у цій війні та звільнить захоплені росіянами території.


Як інформує Україна молода, про це повідомляє CNN.


«Ми обговорили багато дуже важливих питань, викликів і проблем з усіма офіційними особами, з якими ми зустрічалися упродовж цих трьох днів…Ми надзвичайно і абсолютно єдині з американцями та іншими міжнародними партнерами в підготовці нашого контрнаступу. Ми впевнені, що виграємо цю війну. Ми звільнимо наші території», - зазначив Шмигаль.


Прем´єр наголосив, що Україна та США єдині в таких питаннях, як підготовка військових, постачання боєприпасів і зброї, в тому числі ракет дальньої дії. При цьому, пише CNN, Шмигаль не відповів на питання, чи обговорював він з офіційними особами США масштабний витік секретних документів.


Шмигаль також відмовився відповідати, чи хтось з американських посадовців вибачився за "злив" секретної інформації про підготовку української армії.


Прем'єр України припустив, що витік документів пов'язаний з РФ.


«Я впевнений, що слідство надасть всі висновки»,– додав Шмигаль.


7 квітня видання "The New York Times" із посиланням на джерела в Білому домі повідомило про злив даних  у Twitter і Telegram з'явилися нібито засекречені військові документи, які деталізують плани США і НАТО з розбудови української армії перед запланованим контрнаступом. У ЗМІ з'являються згадки про все нові й нові документи.


Розслідувачі "Bellingcat" встановили, що секретні дані були поширені ще 1 і 2 березня на сервері Diskcord під назвою Wow Mao, однак першоджерело може бути ще більш раннім.


Журналісти "Associated Press" поспілкувалися з користувачами платформи Discord і дізналися, що таємні документи нібито поширював користувач із нікнеймом Лукка, який може бути "дитиною".


Міністерство оборони Великої Британії попередило про серйозний рівень неточності у злитих у мережу ймовірно секретних документах США, що стосуються у тому числі війни в Україні.


Через витік секретних американських документів Україна вже змінила деякі свої військові плани  і це затримує її контрнаступ  повідомили ЗМІ.


Міністерство юстиції США почало розслідування витоку  величезної кількості документів американської розвідки, а Державний департамент США заявив, що інцидент із публікацією секретних документів не вплине на підтримку України  у війні з Росією.


За даними ЗМІ, витік секретних документів спричинив кризу у відносинах між США і союзниками.


Військовослужбовцю Національної гвардії американського штату Массачусетс Джеку Тейшейрі оголосили обвинувачення  у справі про витік секретних документів Міноборони США.


Як повідомляла УМ, у соціальних мережах були розміщені засекречені військові документи, що детально описують секретні плани США і НАТО з розбудови української армії напередодні запланованого контрнаступу.