Трагедія Бучі: місто відзначає річницю звільнення від російських загарбників

10:22, 31.03.2023
Трагедія Бучі: місто відзначає річницю звільнення від російських загарбників

Буча 33 дні перебувала у російській окупації

У березневі дні Україна відзначає річницю звільнення Київської області від російської окупації. 28 березня 2022 року Збройними силами було звільнено місто Ірпінь, 31 березня – Бучу, 1 квітня – Гостомель, а 2 квітня вся територія Київщині була звільнена від ворога.Буча 

 

Частина Київщини перебувала під російською окупацією довгих 38 днів. Увесь цей час у містах і селах панували мародерство і терор місцевого населення, зокрема зґвалтування, катування і вуличні розстріли людей, які видавались окупантам підозрілими. Особливо страшні сліди росіяни залишили по собі в місті Буча лише за 33 км від Києва.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє мер міста Анатолій Федорук.

 

Під час захоплення громади першими прийняли удар села Блиставиця, Синяк, Гаврилівка, Здвижівка, Луб’янка та Мироцьке. Протягом 28 днів ворог тероризував цивільне населення Бучі. Місто пережило тяжкий час, загарбниками було вбито багато людей.

 

«Дні окупації назавжди змінили нас всередині та об’єднали в боротьбі за найцінніше: свободу, рідну домівку та наших близьких. Ми пам’ятаємо ім’я кожного бучанця, життя якого забрали безжальні вороги», – наголосив міський голова.

 

За інформацією Генпрокуратури України, за цей час тут вбили 637 цивільних. Ексгумували 422 тіла, а по всьому Бучанському району — 1173. 278 жителів Київської області вважаються зниклими безвісти.

 

Наразі 80% місцевих повернулися у Бучу — це понад 40 тисяч осіб. Місто має великі плани на відбудову та розвиток. Понад 3 тисячі об’єктів: житлових, соціальних, критичної інфраструктури були знищені чи пошкоджені росіянами. Тож процес відновлення, який розпочався практично з перших днів деокупації, триватиме.

 

Окупація Київщини російською армією

24 лютого 2022 року російські війська почали вторгнення в Україну одразу з кількох напрямків: північного, північно-східного, східного та південного. Головною метою наступу з півночі було захоплення столиці і повалення української влади. На шляху до Києва російські війська швидко захопили міста Чорнобиль і Прип'ять у Чорнобильській зоні відчуження, але зустріли шалений опір у Гостомелі, де розташований стратегічний аеропорт "Антонов".

 

 

Через інтенсивність російського наступу Київська обласна військова адміністрація назвала Бучу, Ірпінь, Гостомель, трасу М06 та Вишгород найнебезпечнішими місцями Київської області. Власне, там і відбувались найзапекліші бої.

 

 

Та, попри героїчну оборону українських сил, уже до 27 лютого росіяни захопили Гостомель, Бучу, Ірпінь та інші міста на північ та північний захід від Києва. Метою цього "повзучого наступу" було оточити столицю і взяти її в облогу, однак далі Ірпеня окупантів не пустили – Силам оборони України вдалося зупинити російську орду і стабілізувати лінію фронту.

 

 

У Бучі найбільші бої відбулись на вулиці Вокзальній, яка веде до Ірпеня. Там українські оборонці знищили колону російської бронетехніки, яка намагалась прорватись далі на Київ.

 

Місцеві жителі пригадують, що бої точилися буквально під стінами будинків, що призвело до значних руйнувань у цій частині міста. Деякі об'єкти вже встигли відновити, на інших ремонтні роботи тривають.

 

Як повідомляла УМ, журналісти проаналізували записи телефонних розмов, документи, інтерв'ю та тисячі годин відео й змогли встановити два десятки військових рф, які піддавали тортурам та вбивали мирне населення у Бучі, що на Київщині. Мова про бійців 234-го десантно-штурмового полку.