США підтримали створення трибуналу для розслідування злочину агресії рф проти України

12:02, 28.03.2023
США підтримали створення трибуналу для розслідування злочину агресії рф проти України

Гібридний суд демонструватиме лідерство України у забезпеченні відповідальності за злочин агресії повністю в рамках національної юридичної системи.

Вашингтон вважає найкращим варіантом створення інтернаціоналізованого  суду в межах української судової системи  -заявила посол з питань глобального кримінального правосуддя Держдепу США Бет Ван Скаак.

 

Як інформує УМ, про це повідомило видання Voice of America.

 

Такий суд залучатиме міжнародний персонал, зокрема суддів, прокурорів, розслідувачів, адвокатів тощо. Разом із цим суд може розміщуватися в Європі, аби «зміцнити європейську орієнтацію України, міжнародну легітимність такої інституції […], сприяти наданню допомоги сильними державами, які віддані розслідуванню злочину агресії», а також він «демонструватиме лідерство України в забезпеченні відповідальності за злочин агресії повністю в межах національної юридичної системи».

 

До того ж такий гібридний суд не потребуватиме резолюції Генеральної Асамблеї ООН про створення нової незалежної міжнародної інституції. Утім, міжнародного консенсусу з цього питання поки що немає.

 

Тим часом Україна, Євросоюз, Міжнародний кримінальний суд та уряд Нідерландів започаткували роботу діалогової групи, яка має забезпечити підтримку розслідувань міжнародних злочинів в Україні, а США почали співпрацю з об’єднаною слідчою групою (JIT) з розслідування тяжких міжнародних злочинів росії в Україні.

 

Раніше в Офісі президента України заявляли, що Києву не вистачає підтримки Сполучених Штатів у питанні створення спецтрибуналу над керівництвом росії.

 

Як повідомляла УМ, Європарламент ухвалив резолюцію про створення спецтрибуналу для рф.