Знешкоджено агентурну групу фсб: готувала ракетні удари по об’єктах Укрзалізниці – СБУ

12:00, 27.03.2023
Знешкоджено агентурну групу фсб: готувала ракетні удари по об’єктах Укрзалізниці – СБУ

Затримання російської агентури. (Фото: Фейсбук Служба безпеки України)

Розгалужену агентурну мережу фсб росії в результаті масштабної спецоперації у Харківській і Донецькій областях нейтралізувала контррозвідка Служби безпеки України.

 

Як інформує УМ,  про це СБУ повідомила 27 березня у Фейсбуці.

 

«До складу групи входили восьмеро місцевих жителів. Один з них використовував для прикриття статус помічника діючого народного депутата України та посвідчення журналіста», - ідеться в повідомленні.

 

Зловмисники збирали розвіддані про місця базування та переміщення Сил оборони на території регіонів.

 

У зоні особливої уваги ворога були маршрути руху військових ешелонів і розташування залізничних станцій, на яких розвантажують озброєння Збройних сил України.

 

Також ворожі агенти розвідували локації складів з боєприпасами, вогневих позицій, блокпостів та фортифікаційних споруд українських військ у прифронтових районах сходу та у Дніпропетровській області.

 

Крім того, вони передавали загарбникам координати стратегічно важливих мостів.

 

Зловмисники фіксували результати російських ракетних ударів по Краматорську, Дружківці, Костянтинівці та населених пунктах Харківської області для коригування повторних повітряних атак.

 

За даними СБУ, під час тимчасового захоплення Ізюма і Балаклеї фігуранти також підбирали кандидатів для роботи на ворога.

 

Контррозвідники СБУ поетапно задокументували злочинні дії російських агентів і затримали чотирьох учасників ворожої мережі. Ще четверо перебувають у росії. Щодо них тривають комплексні заходи для притягнення до відповідальності.

 

За даними слідства, агентурна мережа була сформована двома кадровими співробітниками фсб рф до початку повномасштабного вторгнення. До її складу увійшов агент, який раніше був завербований почесним консулом росії у Харкові.

 

Інших учасників групи агресор залучив до негласної співпраці дистанційно або під час поїздок фігурантів до росії. Кожному з них був присвоєний псевдонім та відпрацьована конспіративна легенда.

 

Після 24 лютого 2022 року фсб активувала агентуру для розвідувально-підривної діяльності проти України.

 

Передачу розвідданих до рф зловмисники здійснювали через Телеграм-канал у вигляді медіафайлів і геолокацій на електронних картах.

 

При обшуках за адресами проживання фігурантів вилучені мобільні телефони, які вони використовували для комунікації з ворогом.

 

Також у їхніх помешканнях виявили російську символіку та прокремлівську літературу.

 

Як повідомляла УМ, СБУ заблокувала 14 схем ухилення від мобілізації в різних регіонах України.