Україна передала рф важкопоранених полонених – Координаційний штаб

13:03, 24.03.2023
Україна передала рф важкопоранених полонених – Координаційний штаб

Благородний жест "Без жодних умов": Україна передала важкопоранених окупантів країні-агресорці. (Фото: Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими / Facebook)

Україна здійснила гуманітарну акцію та передала росії усіх важкопоранених окупантів, стан яких дозволяв транспортування, захоплених в полон з початку широкомасштабного вторгнення.

 

Як інформує УМ, про це 24 березня повідомив Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими в Телеграм.

 

«Дотримуючись міжнародних зобов’язань, на виконання статей 109-114 Женевських конвенцій та за участі Міжнародного комітету Червоного Хреста, Україна в односторонньому порядку здійснила передачу важкопоранених та важкохворих полонених окупантів російській стороні. У цьому випадку йдеться не про обмін військовополоненими, а саме про репатріацію: повернення важкопоранених полонених без жодних умов, як це передбачає міжнародне гуманітарне право», - сказано, зокрема, в повідомлені.

 

Водночас  у штабі додали, що держава-агресорка, систематично нехтуючи міжнародними нормами, досі утримує в заручниках тисячі українських громадян, зокрема важкохворих і поранених, цивільних, дітей та жінок, літніх людей, а також тих, які потрапили в російський полон ще до початку широкомасштабного вторгнення. 

 

«Усі ці категорії громадян згідно з міжнародним гуманітарним правом мали би бути повернуті Україні шляхом репатріації без жодних умов. Попри це росія не лише продовжує утримувати в заручниках цивільних та некомбатантів, але й відмовляється допускати до місць їхнього утримання представників Міжнародного комітету Червоного Хреста, не забезпечує їх зв’язком з рідними, належним харчуванням, медичною допомогою, навмисно створюючи нелюдські умови перебування в неволі.

 

Україна закликає світову спільноту посилювати тиск на державу-агресорку, аби змусити росію дотримуватися міжнародного гуманітарного права та звільнити з полону всіх незаконно утримуваних громадян України», - резюмували в Координаційному штабі.

 

Нагадаємо, уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що росія не погоджується на обмін “всіх на всіх”, навіть якщо це стосується лише однієї категорії, наприклад, жінок чи поранених.

 

Як повідомляла УМ, в Україну повернули тіла 83 загиблих героїв.