Новітні манкурти: росіяни планують перевиховати дітей на окупованих територіях

12:29, 20.03.2023
Новітні манкурти: росіяни планують перевиховати дітей на окупованих територіях

Росіяни планують з українських дітей - зробити яничарів.

Російська окупаційна влада активно проводить ідеологічну роботу з українськими школярами та підлітками на захоплених територіях України. Кремль ставить собі завдання у стислі терміни, до кінця 2023 року, охопити понад 3 млн дітей освітніми програмами, націленими на зміну ідентичності.

 

Як інформує УМ, відповідні  дані наводять автори дослідження "Ідеологічна освіта дітей на тимчасово окупованих територіях України" Павло Лисянський, правозахисник, директор "Інституту стратегічних досліджень та безпеки", та Віра Ястребова, директорка "Східної правозахисної групи".

 

За словами Лисянського, Кремль намагається створити покоління, яке буде ідеологічно спрямоване проти Заходу та України. Водночас зміна ідентичності відбувається в кілька етапів. Викладається викривлена до невпізнання історія, де України та українського народу ніколи не існувало, створюються військово-патріотичні клуби – дітей навчають початкових навичок ведення бойових дій.

 

"Росіяни поєднують ідеологію та зброї. Героїзують своїх бойовиків, кажуть, кого саме потрібно вбити. У ЗМІ порівнюють українських політиків з німецьким рейхом. Ось що роблять із дітьми з першого класу школи", – заявив Лисянський.

 

За словами правозахисників, таке "виховання" проводять у так званих Донецькій та Луганській народних республіках із 2015 року, але останнім часом окупанти помітно посилили свій вплив.

 

"8437 дітей на території ОРДЛО було безпосередньо залучено до мілітаризації РФ через навчальні заклади та різні козацько-кадетські корпуси, створені у 2017–2018 роках. Але вплив на дітей на окупованих територіях, звісно, набагато ширший", — зазначила Ястребова.

 

Правозахисники кажуть, що якщо вивчити всі ідейні матеріали, то можна дійти висновку, що росіяни повторять військову агресію через 5–10 років.

 

"Росіяни хочуть зробити українців ворогами дітей, тому ті підлягають ідеологічній зміні. За планами росіян, до кінця 2023 року окупанти планували ідеологічно змінити 3 млн 310 тисяч українських дітей на окупованих територіях", – додав Лисянський.

 

Він вважає, що депортація дітей та ідеологічне виховання – це факти знищення української нації та акту геноциду. "Тому я не згоден з висновками Комісії ООН, яка знайшла ознаки військових злочинів в Україні, але не знайшла ознак геноциду українського народу", – підсумовує правозахисник.

 

Як повідомляла УМ, На Сахалін і в інші віддалені кутки: окупанти депортували до росії 700 тисяч українських дітей.