Стоп фейк: поради українцям щодо маніпуляцій в Інтернеті

19:10, 18.03.2023
Стоп фейк: поради українцям щодо маніпуляцій в Інтернеті

Українців застерігають, як не потрапити на гачок до інтернатних шахраїв

З початком війни ворог розпочав не лише збройну агресію проти України, але й інформаційну. Українцям дають поради, як вберегтися від фейків та маніпуляцій у мережі.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

 

Українців закликають у соцмережах звертати уваги на заголовки. Якщо у заголовку використовуються декілька знаків оклику поспіль, застосовуються кольорові позначення або штампи типу: "100% інфа", "терміновий репост" тощо, то це все ознаки фейкових новин.

 

У Мінреінтеграції зазначають, що надмірно чуттєва забарвленість контенту може вказувати на фейк. Адже завдання таких новин - "вимкнути" раціональне сприйняття читача.

 

Коли у мережі бачили URL-адресу новини чи то "офіційноъ заяви" - обов’язково перевіряйте назву ЗМІ. Для поширення чуток або фейків часто створюють копії відомих та авторитетних сайтів.

 

Обов'язково потрібно з'ясовувати першоджерело інформації, яку поширюєте. Переглядайте, які ще медіа в Україні чи світі оприлюднили це повідомлення. Відсутність інших публікацій може вказувати на фейк.

 

Обмежте кількість каналів. Це допоможе обмежити потрапляння фейків та маніпуляцій у ваше інформаційне поле. Звертайтеся до перевірених джерел, які несуть відповідальність за оприлюднену інформацію.



Також українцям радять критично ставитися до новин, а також перевірять повідомлення та заклики, які поширюються від імені влади.

 

Як повідомляла УМ, кіберфахівці  СБУ заблокували 26 телеграм-каналів, які розповідали, де вручають повістки і допомагали чоловікам уникнути мобілізації. Адміністратори каналів вирішили зробити на цьому «бізнес» і запропонували свої платформи для розміщення комерційної реклами.