Індія та рф розраховуються в системі SWIFT

16:16, 15.03.2023
Індія та рф розраховуються в системі SWIFT

Індія й надалі продовжує використовувати платіжну систему SWIFT

Індійські компанії продовжують використовувати платіжну систему SWIFT для розрахунків із Росією в доларах, попри те, що багато російських банків заблоковані в системі через західні санкції.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Reuters.

 

Захід заблокував доступ до SWIFT для кількох російських банків, включаючи Сбербанк та ВТБ, незабаром після того, як Москва вторглася в Україну в лютому минулого року, що ускладнило ведення бізнесу російським компаніям. SWIFT забезпечує фінансові транзакції у всьому світі.

 

«Ми використовуємо SWIFT для платежів у доларах»,- сказав чиновник, який побажав залишитися неназваним, на питання про платіжний канал, який використовується для платежів у Росії.

 

Чиновник не повідомив більш детальної інформації про банки, які використовували індійські трейдери для платежів у доларах.

Імпорт Індії з Росії збільшився майже в п'ять разів у період з квітня 2022 року до лютого 2023 року до 41,56 млрд доларів з 8,54 млрд доларів порівняно з тим самим періодом попереднього року, повідомив уряд Індії.

 

Імпорт російської нафти в Індію виріс до рекордних 1,4 млн барелів на добу в січні, що на 9,2% більше, ніж у грудні, при цьому РФ, як і раніше, є найбільшим постачальником нафти в країну, за нею йдуть Ірак і Саудівська Аравія.

 

Індія використовує різні валюти для розрахунків з Росією після війни у лютому минулого року. 

 

«Розрахунки відбуваються у різних валютах, у тому числі у доларах, євро, дирхамах»,- повідомив журналістам генеральний директорат зовнішньої торгівлі країни Сантош Кумар Саранджі.

 

За повідомленням Reuters, індійські нафтопереробні заводи оплачували більшу частину своєї російської нафти, що закуповується через трейдерів у Дубаї, у дирхамах Об'єднаних Арабських Еміратів, а не в доларах США.

 

Нагадаємо, за даними МЕА, у лютому 2023 року на Росію припадало близько 40% та 20% імпорту нафти до Індії та Китаю відповідно. На ці дві країни припадало понад 70% російського експорту сирої нафти.

 

Як повідомляла УМ, вівторок,Євросоюз відключає найбільший російський банк Сбербанк, а також Россельхозбанк та Московський кредитний банк від міжбанківської системи SWIFT у рамках 6 пакету санкцій проти РФ через війну в Україні.