Спецтрибунал для рф: до коаліції долучилося 32 держави – Кулеба

11:25, 14.03.2023
Спецтрибунал для рф: до коаліції долучилося 32 держави – Кулеба

У групу щодо створення спецтрибуналу для РФ вже увійшли 32 країни

росії не уникнути спецтрибуналу:  наразі до коаліції по його створення долучилося  32 держави. Трибунал в недалекому майбутньому розслідуватиме  злочинну агресію росії проти України.

 

Як інформує УМ, про це 14 березня повідомив у Твіттері міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

 

«Ще дві країни приєдналися до Коаліції зі створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України. Наразі 32 держави працюють разом, щоб притягнути до відповідальності вище політичне та військове керівництво росії. путін і його соратники постануть перед судом», - написав глава української дипломатії.

 

Він не назвав країни, які приєдналися серед останніх. Тиждень тому міністр закордонних справ повідомляв, що країн-учасниць групи стало 30 після приєднання Греції.

 

Перше засідання групи відбулося 26 січня, тоді участь в обговоренні брала 21 країна. Друге засідання коаліції відбудеться 21-22 березня у Страсбурзі.

 

 

Як відомо, 2 березня минулого року Міжнародний кримінальний суд розпочав розслідування можливих злочинів, скоєних в Україні. Для збору доказів російських воєнних злочинів в Україні була створена спільна слідча група, до складу якої входять кілька європейських судових органів.

 

Тоді як МКС може розглядати воєнні злочини, скоєні окремими людьми, він не має юрисдикції притягати до відповідальності за злочин агресії. У зв’язку з цим Україна просуває ідею створення спеціального трибуналу проти Росії.

 

Нагадаємо, що 3 березня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба поінформував, що коаліція, яка працює над параметрами майбутнього спеціального трибуналу щодо росії за злочин агресії проти України, налічує 29 держав.

 

Як повідомляла УМ, до групи зі створення Спеціального трибуналу для  рф за злочин агресії проти України входить уже 30 країн повідомив Дмитро Кулеба.