Верещук розповіла деталі примусової евакуації дітей з Бахмута

18:02, 08.03.2023
Верещук розповіла деталі примусової евакуації дітей з  Бахмута

Дітей тепер можуть примусово вивозити з зони активних бойових дій

З Бахмута будуть примусово евакуювати дітей, що здійснюватиметься за супроводом одного з батьків, особи, яка їх замінює, або іншого законного представника. Відмова батьків чи опікунів евакуювати дитину не допускається. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Мінреінтеграції у Telegram.

 

Підставою для проведення обов’язкової евакуації відтепер є рішення обласних військових адміністрацій, погоджене з органами військового командування та Координаційним штабом з питань проведення обов’язкової евакуації населення.

 

В Україні ще минулого року ухвалили постанову щодо обов’язкової евакуації, яка оголошена лише у Донецькій області.  Нова постанова була ухвалена як розширення обов’язкової евакуації з зони бойових дій.

 

Про це повідомила міністерка із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в ефірі телемарафону 8 березня. 

 

Вона пояснила, як дітей евакуюватимуть з Бахмута і чи розлучатимуть з сім’ями, якщо батьки відмовляться виїжджати.

 

«У нас є градації: території, які перебувають в оточенні і блокуванні, де ведуться активні бойові дії, де можливі бойові дії. Все це відзначає Генеральний штаб і Міністерство оборони за подання ОВА», - наголошує Верещук. 

 

Вона додала, що наразі активні бойові дії тривають у 132 громадах. Однак примусова евакуація буде лише у Бахмуті.

 

«Через помилки, через те, що ми побачили під час обов’язкової евакуації, ми зрозуміли, що нашим Силам Оборони, Нацполіції, ДСНС, ОВА недостатньо інструментарію. І ми розширили такий інструментарій для наших евакууаційних груп, які вивозять дітей з-під обстрілів. Там є кілька запобіжників, ми свідомі того, щоб не було зловживань, щоб люди не хвилювалися», – каже міністерка.

 

Ірина Верещук запевняє, що дітей не будуть розлучати з рідними та евакуйовувати без супроводу дорослих. Обов’язкова евакуація у примусовий спосіб дітей здійснюватиметься за супроводом одного з батьків, особи, яка їх замінює, або іншого законного представника. 

 

«Ні в якому разі дитину розлучати з родиною не будемо. Якщо дорослий ухвалює рішення, він має підписати відповідну форму і відмовитись від евакуації. Якщо є малолітня дитина на утриманні, ця опція не працює щодо одного з дорослих. Вони зобов’язані супроводжувати дитину до місця, куди буде здійснюватись евакуація», – каже Верещук.

 

На запитання про те, що буде з дітьми, якщо батьки категорично відмовляться виїжджати, міністерка відповіла:

 

«Досвід останнього місяця показує, що якщо наша Нацполіція або евакуаційні групи прибувають на місце, де перебуває дитина з дорослим, як правило люди не відмовляються. Нам головне знайти ці локації».

 

Нагадаємо, зараз у Бахмуті перебуває 38 дітей. За даними Верещук, до серпня у місті проживало 12 тисяч дітей.

 

«Діти, що опинилися у зоні проведення бойових дій, не можуть самі про себе подбати. Тому вся відповідальність за них – на дорослих. Відмова батьків чи опікунів евакуювати дитину не допускається. Адже йдеться про її життя», – додають у Мінреінтеграції.

 

Як повідомляла УМ, механізм примусової евакуації дітей із зон активних бойових дій схвалив у вівторок, 7 березня, Кабінет міністрів  України.