Нобелівський лауреат премії миру Беляцький отримав 10 років буцегарні в Білорусі

12:09, 03.03.2023
Нобелівський лауреат премії миру Беляцький отримав 10 років буцегарні в Білорусі

Беляцький, Стефанович та Лабкович перебувають під вартою з 14 липня 2021 року.

Увʼязнити на 10 років колонії лауреата Нобелівської премії миру, голову правозахисного центру «Вясна» Алеся Беляцького постановив білоруський  суд . Девʼять років колонії присудили його заступнику Валентину Стефановичу та сім років дали координатору кампанії «Правозахисники за вільні вибори» Володимиру Лабковичу.

 

Як інформує УМ, про це 3 березня повідомляє «Вясна» у Телеграм.

 

Правозахисників звинувачують за статтями про контрабанду коштів та фінансування групових дій, які брутально порушують громадський порядок.

 

Беляцький, Стефанович та Лабкович перебувають під вартою з 14 липня 2021 року. «Вясна» зазначає, що всього у справі проти правозахисників 283 томи по 300 сторінок — це рекордна кількість матеріалів із політичного процесу. Окрім цього, у справі проходять близько 100 свідків, а по всій країні було проведено 120 обшуків.

 

Згідно з версією звинувачення, правозахисники з 4 квітня 2016 року до 14 липня 2021 року перевели в готівку гроші, які нібито прийшли від «різних структур і фондів» на банківські рахунки правозахисного центру «Вясна». Після цього, як стверджує обвинувачення, вони «незаконно» перевезли переведені в готівку гроші до Литви, всього було «без декларування» вивезено не менш як 201 тисяча євро і 54 тисячі доларів.

 

За матеріалами справи, «вони ж у зазначеному складі, а також з іншими особами навмисне здійснили підготовку громадян для участі у групових діях, які грубо порушують громадський порядок, а також фінансування та матеріальне забезпечення таких акцій під виглядом правозахисної та благодійної діяльності, у тому числі від імені ПЦ «Вясна», незареєстрованого фонду BY_HELP, у період із травня 2020 року до 14 липня 2021 року».

 

За активну позицію та правозахисну роботу Алеся Беляцького судили понад 20 разів: спочатку у Білоруській РСР, а потім і в сучасній Білорусі. За цю ж діяльність, тобто політичну боротьбу та правозахист, його пʼять разів висували на Нобелівську премію миру. 7 жовтня 2022 року Беляцького нагородили Нобелівською премією миру, яку вручили його дружині Наталі Пінчук у День прав людини.

 

Як повідомляла УМ, 66 років буцегарні отримали білоруські партизани за «рейкову війну».