Блінкен і Лавров говорили про Україну та ядерний договір на саміті G20

16:55, 02.03.2023
Блінкен і Лавров говорили про Україну та ядерний договір на саміті G20

Зустріч Блінкена й Лаврова на саміті країн Великої двадцятки

Державний секретар США Ентоні Блінкен і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров вперше від початку війни коротко поспілкувалися в кулуарах сьогоднішньої зустрічі головних дипломатів країн "двадцятки".

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Sky News.

 

Повідомляється, що Ентоні Блінкен і Сергєй Лавров поговорили близько 10 хвилин під час зустрічі на конференції в Нью-Делі, що вважається їхньою першою розмовою віч-на-віч від повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

 

За словами високопоставленого американського чиновника, Блінкен закликав Росію скасувати своє рішення про призупинення участі в головному ядерному договорі про стратегічні наступальні озброєння.

 

Він також наголосив Лаврову, що США підтримуватимуть Україну "стільки, скільки буде потрібно" - цю фразу не раз повторював президент Джо Байден.

Нарешті, він закликав Москву звільнити затриманого американця Пола Вілана, який був захоплений в Росії у 2018 році.

 

У держсекретаря не склалося враження, що зміни в російській позиції відбудуться найближчим часом після обговорення, сказав американський чиновник, який відмовився охарактеризувати реакцію Лаврова.

 

Російські інформаційні агентства повідомляють, що обидва посадовці не зустрічалися в кулуарах саміту, а говорили на ходу. На пресконференції Лаврова, що відбулася після зустрічі G20, не було жодної згадки про розмову з Блінкеном.

 

Варто зазначити, що держсекретар США перед зустріччю "двадцятки" заявляв, що не планує говорити з Лавровим.

 

Як повідомлялося, міністри закордонних справ провідних індустріальних країн та країн, що розвиваються (G20), не змогли узгодити спільну підсумкову декларацію на зустрічі в Індії через суперечку щодо війни в Україні.

 

Як повідомляла УМ, Держсекретар США Ентоні Блінкен назвав вимогу Путіна визнати "нові територіальні реалії” неприйнятною. Він зазначив, що немає свідчень того, що Росія справді готова розпочати змістовні дипломатичні зусилля, щоб зупинити свою агресію в Україні.

 

Заступник голови радбезу росії Дмитро Медведєв пригрозив апокаліпсисом та знищенням людської цивілізації, якщо постане питання про існування рф.