Помер головний «темник» кремля, політтехнолог Павловський

10:54, 27.02.2023
Помер головний «темник» кремля, політтехнолог  Павловський

Глєб Павловський - дисидент, який став ідеологом Путіна, наробив чимало клопоту Україні.

Несподівано помер російський політтехнолог, уродженець Одеси, який реалізував ідеологію кремля в Україні, Глєб Павловський. Йому було 72 роки.

 

Як інформує УМ, про це повідомили  "Ведомости", "Настоящее время", "Meduza" та "Важжные истории".

 

Павловський - засновник "Фонда ефективної політики". Він був відомий як ключовий політтехнолог Кремля під час перших термінів президента Володимира Путіна. Його фонд розробляв першу передвиборчу кампанію Путіна.

 

У 2000-ті роки в Москві зробили ставку на прихід до влади в Україні проросійської п'ятої колони та на економічну експансію. Особливі надії пов'язувалися з перемогою Віктора Януковича на президентських виборах взимку 2004 року.

 

Путін вимагав від тодішнього президента України Леоніда Кучми будь-якими засобами забезпечити обрання Януковича.

 

До Києва були відправлені російські політтехнологи на чолі з Павловським і, як можна припустити, бригади співробітників держбезпеки.

 

Ющенко, ймовірно, дістав за вечерею велику дозу діоксину. Але зусилля Кремля виявилися безуспішними. Янукович програв вибори, а масові протести зірвали спроби фальсифікувати їхні результати.

 

У 2005 році в ефірі "5 каналу" було заявлено про передачу в Генпрокуратуру України плівки із записом телефонної розмови, в якій нібито співробітники російських спецслужб говорять про те, що ідея отруїти Ющенка належить Павловському.

 

Сам Павловський тоді відкинув звинувачення. "Це - досить дрібна брехня телеканалу, який працює в режимі пропаганди і контрпропаганди", - сказав тоді Павловський.

 

Також Павловський визнав, що темники 2003 - 2004 придумав він та його колега Марат Гельман. Так він свого часу відреагував на новину про те, що Віктор Медведчук судиться з виданням "Тиждень", яке назвало його "ідеологом темників". "Чого судитися, коли темники придумали ми з Маратом Гельман (і.. дехто ще, хто не стане тепер захищати своє авторство", - заявляв політтехнолог.

 

Нагадаємо, що на виборах до парламенту 2002 року ФЕП працював із СДПУ (о) Медведчуком, "обслуговуючи інтереси Кремля",

 

Крім того, одразу ж після виступу Путіна на саміті НАТО в Бухаресті 2008 року російська пропаганда розпочала кампанію залякування України. Зокрема, "Русский журнал", курирував який Павловський, опублікував план війни проти України під назвою "Операція "Механічний апельсин".

 

Як повідомляла УМ, путін вперше визнав загрозу розпаду рф на московитів та уральців.