Прощена неділя: як просити вибачення і прощати

19:28, 25.02.2023
Прощена неділя: як просити вибачення і прощати

Прощена неділя 2023: що не можна і потрібно робити? (Фото з відкритих джерел)

Прощена неділя – останній день Масляної, і цього дня прийнято не лише їсти млинці та морально готуватися до Великого посту, що триватиме 48 днів. У 2023 році 26 лютого заведено просити вибачення і прощати тих, з ким ви конфліктували раніше і не забули про це.

 

Україна молода інформує, як правильно просити вибачення в Прощену неділю.

 

За традицією, цього дня потрібно миритися з тими людьми, з якими раніше були непорозуміння.

 

Можна говорити Вибач мені, якщо зможеш!

 

Якщо людина готова відпустити всі минулі сварки й подивитись на вас під іншим кутом вона каже Бог пробачить, і я прощаю.

 

Суть цих слів полягає у важливості прощення Ісусом, оскільки ми грішні, і не здатні розуміти до кінця, кого можна прощати.

 

Втім, не завжди потрібно відповідати взаємністю – якщо не готові відпустити минуле, то можна дати негативну відповідь. Зрештою, свято нікуди не подінеться, і кожен сам собі вирішує, як реагувати на бажання помиритися.

 

Також є інші традиції Прощеної неділі. Наприклад, віряни йдуть до церкви, щоб бути присутніми на літургії, а також йдуть на цвинтар, щоб попрощатися.

 

Як повідомляла УМ, нині триває масляна  – це свято, що символізує проводи зими та зустріч весни. Хоч свято й немає усталеної дати, однак завжди припадає на межу зими та весни: лютий–березень.

 

Масниця традиційно поділяється на два періоди: Вузька Масляна (понеділок–середа) та Широка (четвер–неділя).

 

У перший період було дозволено працювати, а от другий був цілком присвячений масовим гулянням: катання на санчатах та упряжках, кулачні бої, вечорниці тощо.