рф прагне остаточно поглинути білорусь до 2030 року

11:26, 21.02.2023
рф прагне остаточно поглинути білорусь до 2030 року

Чи вдасться Лукашенку опиратися зусиллям рф поглинути білорусь як державу - покаже час.

Доступ до внутрішнього документа російської влади під назвою "Стратегічні цілі російської федерації на білоруському напрямку" отримала група журналістів. Згідно документа  кремль планує взяти повний контроль над політикою, економічним та військовим потенціалом Білорусі до 2030 року.

 

Як інформує УМ, про це 21 лютого повідомляє Медуза.

 

За даними видання, у розслідуванні брали участь журналісти Delfi, Kyiv Independent, Belarusian Investigative Center, Yahoo News, Süddeutsche Zeitung, Westdeutscher Rundfunk, Norddeutscher Rundfunk, Expressen, Frontstory и VSquare.

 

"Розробка плану проводилася в 2021 році. У документі є лише 17 сторінок, які окреслювали політичні, захисні, торговельні та соціальні цілі російської влади в Білорусі. Вони поділені на короткострокові (до 2022 р.), середньострокові (до 2025 р.) та довгострокові (2030)", - пише Медуза.

 

Так, до 2030 року російська влада розраховувала адаптувати законодавство Білорусі під російське, взяти під контроль зовнішню політику республіки та керувати нею в інтересах РФ, збільшити військову присутність на території країни, підпорядкувати собі інформаційний простір республіки, нарощуючи кількість російських ЗМІ, домогтися верховенства російської мови над білоруською, а також запровадити спрощену процедуру видачі російських паспортів громадянам Білорусі "з метою створення прошарку росіян, зацікавлених в інтеграції".

 

Крім цього, пише видання, влада Росії розраховувала поширювати свій вплив через науку та освіту Білорусі. Для цього планувалося відкрити пункти здачі ЄДЕ (єдиний державний екзамен. - Ред.)  на території країни, а також створити кілька центрів науки та культури у Могильові, Гродно та Вітебську.

 

"Реалізувати свої плани російська влада збиралася, зокрема, через договір про Союзну державу, підписаний керівництвом Росії та Білорусі ще 1999 року. Переговори щодо нього затяглися на два десятки років. У 2019 році було оголошено, що країнам вдалося узгодити 28 союзних програм щодо економічних питань на кшталт гармонізації грошово-кредитної політики та податкового законодавства", - зазначає Медуза.

 

За даними ЗМІ, у розробці плану брали участь Генштаб ЗС РФ, співробітники ГРУ, СЗР, ФСБ та відділ адміністрації президента - управління президента з прикордонного співробітництва, яке очолює Олексій Філатов. Він представляв інтереси Кремля в Південній Осетії та Абхазії, а також займався гуманітарною та політичною взаємодією з "ЛДНР".

 

Журналісти показали документ зовнішнім експертам, які підтвердили, що він виглядає правдоподібним і його слід розглядати серйозно.

 

"Цілі Росії щодо Білорусі ті самі, що й щодо України, тільки у випадку з Білоруссю Росія спирається на примушення, а не на війну", - заявив посол США в ОБСЄ Майкл Карпентер.

 

Як повідомляла УМ, лукашенко вже не вірить у перемогу путіна.