Агресор завжди має програвати, а право домінувати – Зеленський

00:51, 18.02.2023
Агресор завжди має програвати, а право домінувати – Зеленський

Зеленський звернувся до учасників 44-го саміту лідерів країн Карибської співдружності. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський переконаний, що агресор завжди має програвати і кожна держава у світі повинна мати право на незалежність і повагу.

 

Як інформує Україна молода, про це глава держави заявив у зверненні до учасників 44-го саміту лідерів країн Карибської співдружності, передає Офіс президента.

 

«Сучасний світ завжди на грані між силою й правом. Силою, як у старі часи загарбників, позбавлених будь-якої людяності. І правом, яке здатне підтримувати свободу й безпеку для кожного.

 

Україна цінує силу права. Так само, як і ви. І ми захищаємося від того, хто ні в що не вірить, окрім брутальної сили. Ось сенс тієї війни, що відбувається тут і зараз на теренах Європи. Але, відбуваючись тут, ця війна зачіпає не лише наш регіон», - наголосив Зеленський.

 

За його словами, Україна бореться за те, щоб право перемогло, щоб Статут ООН переміг, щоб міжнародні конвенції й договори діяли. І щоб кожен у світі мав гарантії, що проти нього не буде скоєно злочину агресії.

 

За даними Верховного Головнокомандувача, наразі близько 18% території України окуповано росією. Йдеться про 109 тисяч 45 квадратних кілометрів.

 

 

«Людське життя там нічого не варте. Ось що росія принесла зі своєю окупацією на нашу землю.

 

Панування росії означає безправ’я людей і владу мілітаризованих банд. Коли приходить росія, то це означає, що йдуть репресії та вбивства. Якщо з’являється російський прапор, то це означає, що з’являться катівні й тотальне розграбування. А коли нарешті вдається звільнити землю від російських сил, ми бачимо територію гуманітарної катастрофи, на якій треба відновлювати все», - підкреслив президент.

 

І додав: «росія не просто спалює міста, вбиває людей і краде майно. росія знищує довкілля. росія обстрілює хімічні заводи. Її агресія призводить до руйнування та затоплення вугільних шахт. Мінування та військові дії в Чорному морі призвели до загибелі десятків тисяч живих істот».

 

Глава держави повідомив, що наступного тижня Україна представить на майданчику Генасамблеї ООН резолюцію щодо всеосяжного, справедливого й сталого миру в Україні, а отже, й відновлення повної сили міжнародного порядку, заснованого на правилах.

 

Також 17 лютого президент Зеленський виступив на відкритті Мюнхенської безпекової конференції в режимі відеоконференції.

 

Як повідомляла «УМ», цього дня Зеленський зустрівся із прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте, сторони обговорили збройну підтримку України.