Кінофестиваль Берлінале засуджує агресивну війну росії проти України

11:49, 16.02.2023
Кінофестиваль Берлінале засуджує агресивну війну росії проти України

Берлінський кінофестиваль засудив російську агресію та солідарний з Україною

 

Кінофестиваль Берлінале, який цьогоріч відкривається 16 лютого, рішуче засуджує триваючу агресивну війну росії.

 

Цьогорічний фестиваль пройде під знаком солідарності з нашою країною, яка протистоїть російській агресії, та Іраном, де тривають антиурядові протести.

 

Як інформує Украіна молода, про це повідомила пресслужба заходу.

 

«Берлінале рішуче засуджує триваючу агресивну війну росії, яка порушує міжнародне право, і висловлює свою солідарність з народом в Україні та всіма тими, хто виступає проти цієї війни. Фестиваль також підтримує сміливих протестувальників в Ірані, які захищаються від насильницького недемократичного режиму», - заявили організатори.

 

Як і багато культурних інституцій світу, берлінський кінофестиваль висловив свою солідарність різними засобами. Так, на церемонії відкриття до учасників звернеться (по відеозв’язку) Президент України Володимир Зеленський. 

 

Протягом 10 днів буде показана добірка художніх і документальних фільмів українських майстрів, зокрема, ко-продакшн,  плануються різноманітні заходи, у тому числі з партнерами по співпраці. На ринку кінопродукції Україна буде представлена стендом. І навіть значок у вигляді емблеми, традиційного ведмедика, «одягнувся» в жовто-блакитні кольори та петриківський розпис.

 

Водночас директор фестивалю Маріетт Ріссенбек та художній керівник Карло Шатріан публічно запевнили, що фестиваль відбудеться без офіційної участі Ірану та росії.

 

Утім, у програмі виявилась спільна французько-російська стрічка «Клітка шукає птицю», представляти який буде режисерка Маліка Мусаєва. Організатори пояснили в цьому зв’язку, що фестиваль не бойкотує всіх російських учасників. Вони не знайшли підстав відмовити росіянці в участі та підкреслили, що фільм, який розповідає про патріархальне суспільство Чечні, несвободу жінок та неможливість вибрати власний шлях, було створено без фінансової підтримки рф.

 

«Як людина, яка народилася під час війни, я розумію це, як мало хто інший. Я категорично проти війни в Україні і ніколи не зрозумію, як щось може бути важливішим за людське життя», - відповіла Мусаєва.

 

Режисерка має чеченське походження, наразі живе в Берліні. Берлінале відбудеться вже у 73 раз.

 

Як відомо, Берлінський міжнародний кінофестиваль відбудеться з 16 по 26 лютого. Цьогоріч Україну представляють шість фільмів - «Залізні Метелики» Романа Любого, «Ти мене любиш?» Тоні Ноябрьової, «Прокидаючись у тиші» Міли Жлуктенко та Даніеля Асаді Фаезі, «Ми не згаснемо» Аліси Коваленко, «Це побачення» Надії Парфан, «Східний фронт» Віталія Манського та Євгена Титаренка.

 

Як повідомляла УМ, ігровий повнометражний фільм «Ти мене любиш?» режисерки Тоні Ноябревої представить Україну у конкурсній програмі Берлінського міжнародного кінофестивалю, де і відбудеться світова прем'єра української стрічки.