На «Рамштайні» міністри оборони країн НАТО говоритимуть про винищувачі для України

15:29, 13.02.2023
На «Рамштайні» міністри оборони країн НАТО говоритимуть про винищувачі для України

НАТО зможуть надати сучасні літаки Україні для самооборони — Столтенберг

На зустрічі міністрів оборони країн-союзниць України у форматі Рамштайн, що відбудеться 14 лютого,  буде розглянуто тему постачання бойових західних літаків Силам оборони Україні. 

 

Як інформує Україна молода, про це Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг заявив на брифінгу в Брюсселі.

 

«Йдуть постійні обговорення та розмови всередині Альянсу щодо того, які типи військових систем ми повинні передати [ЗСУ], і, як ви бачили у ЗМІ, тривають дискусії щодо питання про літаки. І я очікую, що завтра це також розглядатиметься на зустрічі тут, у Брюсселі»,– сказав він.

 

Є можливість, що союзники по НАТО передадуть літаки Україні, зазначив він, які українці самі будуть використовувати у війні проти окупантів, тобто за штурвалом не буде льотчиків Альянсу.

 

Столтенберг неодноразово за брифінг наголосив, що військову допомогу ЗСУ треба зараз надавати якнайшвидше: «Швидкість! Терміновість! Кожен день на рахунку».

 

Як відомо, після розблокування постачання західної бронетехніки військово-політичне керівництво України форсує тему передачі Силам оборони західних винищувачів. 

 

Канцлер Німеччини Олаф Шольц на кінець січня 2023 року був категорично проти цього, як і деякі з тих німецьких політиків/чиновників, які раніше активно лобіювали надання ЗСУ танків. Загальна думка у тих, хто проти – "це ж не танки, це вже інше". Аналогічна аргументація спостерігалася перед кожним з етапів посилення військової допомоги Україні.

 

При цьому координатор Альянсу не вперше за останні тижні наголосив, що зараз найактуальнішим, на його думку, є постачання ЗСУ вже анонсованого військового обладнання та боєприпасів, а також налагодження логістики.

 

«У нас перегони логістик. Ключові можливості, на кшталт боєприпасів, палива та запчастин, мають зайти в Україну до того, як Росія перехопить ініціативу на полі бою. Швидкість врятує життя»,– наголосив він.

 

5 лютого 2023 року голова МО Резніков заявив, що союзники дадуть ЗСУ тактичну авіацію, обговорюється лише тип вин щувача.

 

10 лютого Україна подала заявку Нідерландам на постачання винищувачів F-16.

 

Польща погодиться дати Україні винищувачі, але не першою, сказав прем'єр Моравецький.

 

Як повідомляла УМ, заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане прогнозує важкий рік для України, оскільки війна, розпочата росією,  навряд чи закінчиться найближчим часом.