НАТО відреагує на інцидент з ракетами у небі Румунії - Пристайко

13:29, 10.02.2023
НАТО відреагує на інцидент з ракетами у небі Румунії - Пристайко

Проліт російських ракет через територію НАТО не залишиться без відповіді Альянсу— Вадим Пристайко

Посол України у Великій Британії Вадим Пристайко заявив, що проліт у повітряному просторі Румунії двох російських крилатих ракет –дуже серйозний інцидент. Тому НАТО не залишить його поза увагою і буде надана відповідь.

 

Як інформує Україна молода,  думку він висловив в ефірі телемарафону.

 

«Безумовно, сьогодні вже одразу – і навіть не стільки в Брюсселі, де знаходиться політичне командування НАТО, а в Монсі під Брюсселем, де знаходиться військове командування НАТО..., цю ситуацію аналізують, і військові керівники кожного члена Альянсу шукають, якою має бути пропорційна відповідь», - сказав Пристайко.

 

Дипломат додав, що, умовно кажучи, «не кожна ракета призводить до оголошення війни».

 

«Але водночас це дуже серйозний інцидент, який не пройде повз увагу НАТО з обох боків Атлантики, і на це буде дано відповідь», - спогнозував Пристайко. 

 

Коментуючи її відсутність під час прольоту російських «Калібрів» над територією Румунії, він зазначив що літаки Альянсу постійно контролюють повітряний простір над  кордоном України з НАТО,  тож про те, що росія запустила ці ракети, в Альянсі відомо відразу.

 

«Небезпека, яка є або немає, оцінюється. Якби небезпека була безпосередньо для цих країн, тоді була б відповідь», - пояснив посол. 

 

Як повідомляла УМ, головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив, що сьогодні о 10.18 дві російські крилаті ракети «Калібр» перетнули кордон України з Молдовою, також пролетіли у повітряному просторі Румунії.

 

Після цього ракети знову зайшли у повітряний простір України у точці перетину кордонів трьох держав. Ракети були запущені з акваторії Чорного моря.