До Великої Британії прибули бійці ЗСУ для навчання на САУ AS90

17:16, 06.02.2023
До Великої Британії прибули бійці ЗСУ для навчання на САУ AS90

На фото: українські військові щойно прибули до Британії на навчання

Українські військові прибули до Британії, пройти курс навчання на самохідних артилерійських установках (САУ) AS90.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомило міністерство оборони Великої Британії у Твітері.

 

«Щиро вітаємо українських військових, які прибули до Великої Британії цими вихідними для опанування AS90. Британська AS90 – це броньовані самохідні артилерійські установки, які Велика Британія надає Україні, щоб допомогти їй захистити свою батьківщину та повернути територію»,—йдеться у повідомленні міністерства.

 

Зазначимо, що 15 січня у Сполученому Королівстві підтвердили наміри передати Україні близько 30 САУ калібру 155 мм AS90. Разом з ними нададуть ескадрон із 14 танків Challenger. Велика Британія стала першою державою, яка вирішила відправити свою важку бронетехніку в Україну.

 

САУ AS90 здатна стріляти звичайним снарядом на відстань 24,7 кілометра, використовуючи ствол 39-го калібру. Також техніка з довжиною ствола 52 калібри може завдавати ударів на відстані 30 кілометрів. При використанні снарядів збільшеної дальності з новим стволом AS90 може стріляти і на 40 кілометрів.

 

Установка може тричі вистрілити чергою за 10 секунд. Ще за хвилину може здійснити шість пусків протягом 3 хвилин інтенсивної стрільби та два постріли на хвилину протягом 60 хвилин постійної стрільби. САУ може завдавати ударів по повітряних та наземних цілях.

 

AS90 важить 45 тонн, має довжину 9 метрів, ширину – 3,5 метра, висоту – 2,49 метра. Установка здатна розвивати швідкість до 53 кілометрів на годину, а також має дизельний двигун Cummins VTA903T V8 на понад 600 кінських сил й автоматичну трансмісію LSG 2000 німецької фірми Renk. САУ оснащено сталевою бронею максимальною товщиною 17 міліметрів. Всередині може перебувати екіпаж з п’яти військових.

 

16 січня міністр оборони Великої Британії Бен Воллес оголосив про новий пакет військової допомоги Україні. Мовиться зокрема про танки Challenger 2, десятки гармат AS90 та понад 100 броньованих транспортних засобів, включно з гусеничними БТР Bulldog.

 

Як повідомляла УМ, танкові екіпажі Збройних сил України швидко навчаються управлінню танками Challenger 2 під час занять на полігонах Великої Британії.